Doorgaan naar hoofdcontent

Hazelnootgebakje met mokkacrème

In het recept in de Delicious stond heel duidelijk 'ongezouten roomboter'. Maar ik had niet goed opgelet en er gezouten boter in gedaan. Dat kun je dus maar beter niet doen.... Afgelopen week een nieuwe poging gedaan met de goede boter en in een andere vorm en er ontstond een heerlijk taartje! De vorm doet natuurlijk niets met de smaak, maar ik wilde 1 taart i.p.v. 4 of 5 kleine gebakjes.



4 eieren, 10 minuten in heet water laten liggen
100 gr suiker
100 gr bloem
2 el oploskoffie
250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1 eierdooier
250 gr poedersuiker
100 gr blanke hazelnoten

bakplaat van ongeveer 20 x 33 cm

Verwarm de oven voor op 180C.
Klop met een mixer de warme eieren met de suiker in 10 minuten tot een dik en romige mengsel.
Zeef de bloem erboven en spatel deze er luchtig door.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en strijk het beslag uit tot een laag van ongeveer 1,5 cm dik.
Bak de biscuitbodem in 10 - 15 minuten gaar in de oven.
Laat afkoelen op een rooster.
Los het koffiepoeder op in 1 eetlepel heet water.
Klop met de mixer of keukenmachine de boter met de eierdooier en poedersuiker dik, romig en luchtig.
Klop druppelsgewijs de koffie erdoor.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin.
Schud ze op een plank en hak de noten fijn.
Steek uit de biscuitlaag 8 of 10 rondjes.
Schep op de helft van de rondjes driekwart van de botercrème.
Dek af met de andere rondjes en druk een beetje aan zodat de gebakjes een egale crèmelaag hebben.
Strijd de overtollige crème weg.
Bestrijk de zijkanten dun met de mokkacrème en rol de gebakjes door de hazelnoten.
Bestrijk ook de bovenkant met de crème en strooi er de rest van de hazelnoten over.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de