Doorgaan naar hoofdcontent

Kip met wijn en pompoenpuree


Een recept van de Engelse kok Nigel Slater uit het NRC van een paar weken geleden. Dus dat kan heel goed hier in Engeland, maar natuurlijk ook thuis in Nederland!




250 gr aardappelen
450 gr flespompoen
klontje boter
flinke scheut melk
peper en zout
6 - 8 drumsticks
25 gr boter
scheutje olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
100 gr bacon, in kleine stukjes
125 gr portobello paddenstoelen, in plakken
250 ml droge witte wijn
125 ml slagroom

Verhit de boter en de olijfolie in een pan en braad de stukken kip rondom bruin.
Neem uit de pan.
Bak in het achtergebleven vet de bacon en ui tot ze doorzichtig zijn.
Voeg de knoflook toe en bak al roerend nog even om.
Neem uit de pan.
Bak de paddenstoelen in het achtergebleven vet.
Bestrooi de kip met peper en zout en leg ze weer terug in de pan tegelijk met het uimengsel.
Giet de wijn erbij en laat aan de kook komen.
Zet het vuur laag, deksel op de pan en laat een half uur zacht koken tot de kip gaar is.
Schil ondertussen de aardappelen.
Snijd de pompoen in vieren en verwijder de kern en de pitten.
Schil de pompoen en snijd hem in stukken.
Kook de aardappelen en pompoen samen in ca. 25 minuten gaar in water met wat zout.
Giet af en stamp met een klontje boter en een scheut melk tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met peper en zout.
Neem de kip uit de pan en hou die warm onder aluminiumfolie.
Zet de pan op hoog vuur en giet de slagroom bij en laat 5 minuten flink doorkoken.
Serveer de kip met de saus en de pompoenpuree.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de