Doorgaan naar hoofdcontent

Sloppy Joe

Dit gerecht van gehaktsaus uit New York hoor je te eten met een hamburgerbroodje of een broodje voor hotdogs. Maar toen ik thuiskwam van het boodschappen doen, merkte ik dat ik in de gauwigheid kant-en-klare worstenbroodjes had gekocht... Ja dan blijft er weinig te vullen over! Die bewaren we wel voor een andere keer en daarom bruine boterhammen geroosterd en dat smaakte er ook zeer goed bij.

Sloppy Joe
250 gr rundergehakt
halve ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 groene paprika, in kleine blokjes
2 kleine blikjes tomatenpuree
ongeveer 150 ml ketchup
1 tl worcestersaus
halve el bruine basterdsuiker
halve tl mosterd
2 druppels tabasco
4 bruine boterhammen

Gefrituurde uienringen
frituurolie
1 à 2 grote uien
125 ml melk
1 ei
75 gr bloem, gezeefd
2 el maizena, gezeefd
1 tl bakpoeder
1 tl suiker
snufje paprikapoeder

Verhit olie in een koekenpan en bak het gehakt en de fijngesneden ui bruin in 10 minuten.
Voeg de knoflook en paprika toe en bak 3 minuten.
Doe de tomatenpuree in een maatbeker en doe er zoveel tomatenketchup bij dat je 2 dl hebt.
Doe dit bij het gehakt met de worcestersaus, suiker en mosterd.
Voeg 60 ml warm water, zout, peper en tabasco toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat ongeveer 40 minuten zacht pruttelen.
Voeg eventueel een scheutje water toe als het te droog wordt.

Zet een frituurpan aan of verhit de frituurolie in een grote pan met gietijzeren bodem tot 175C.
Meng voor het beslag de melk met het ei in een kom.
Meng in een andere kom de overige ingrediënten, behalve de ui.
Voeg de twee mengsels samen en roer goed door.
Pel de ui en snijd ze in dikke ringen van 1 à 2 cm. en haal ze los.
Doop de ringen in het beslag en frituur ze 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Draai ze halverwege een keertje om.
(Bak eventueel eerst 1 kleine ring om te kijken of de olie heet genoeg is.)
Laat de uienringen uitlekken op keukenpapier en zet ze in een oven van 100C. om ze warm te houden tot serveren.
Bestrooi met een beetje zout.

Rooster de boterhammen en serveer met de gehaktsaus en de onion rings.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de