Doorgaan naar hoofdcontent

Kip met champignon-roomsaus en selderij-dauphinois

De nieuwste Delicious heeft als thema Bistronomie. De bistrokeuken vindt zijn oorsprong in Frankrijk en met name in Parijs. Laten wij daar nou binnenkort een weekendje heen gaan! Dus om in de stemming te komen deze heerlijke kipfilet en aardappel-selderijschotel uit Delicious.

500 gr aardappelen, in schil in plakken van 1 cm
halve struik bleekselderij, in schuine reepjes van 1 cm
1 teen knoflook, in plakjes
250 ml volle melk
100 gr crème fraîche
50 gr geraspte oude kaas
2 scharrelkipfilets
250 gr kastanjechampignons, in kwarten
75 ml droge witte wijn
125 ml slagroom
2 tl dijonmosterd

Verwarm de oven voor op 200C.
Breng in een pan de aardappelplakjes met de bleekselderij, knoflook, melk en wat zout tegen de kook.
Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar.
Giet alles af en vang het kookvocht op.
Doe de groenten in een ingevette ovenschaal.
Roer de crème fraîche los met 50 ml van het kookvocht, de kaas en peper naar smaak.
Schenk dit over de aardappelschotel en bak de dauphinois in de oven in 25 - 30 minuten goudbruin.
Verhit ondertussen in een koekenpan een scheut olijfolie met een klontje boter.
Bak de kipfilets in 12 - 15 minuten gaar.
Neem ze uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie.
Bak in het achtergebleven vet de champignons 4 minuten.
Voeg de wijn toe en laat deze even flink doorkoken.
Voeg de slagroom toe en laat tot gewenste dikte inkoken.
Breng vlak voor serveren op smaak met zout, peper en de mosterd.
Serveer de kipfilets met de champignon-roomsaus en de aardappel-selderijgratin.
Lekker met aangemaakte jonge bladsla.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...