Doorgaan naar hoofdcontent

Mascarpone-appeltaart

Met appeltaart moet je niet rommelen. En daarmee bedoel ik dat de oud-hollandse appeltaart nog eigenlijk altijd het allerlekkerst is. Maar deze mascarpone appeltaart zag ik een keer voorbij komen op 24Kitchen en hij zag er zo mooi uit, dat ik toch maar een poging heb gewaagd. En deze is ook heel erg lekker! Ook als lauwwarm toetje met een kloddertje crème fraîche bijvoorbeeld.....

Deeg
250 gr zelfrijzend bakmeel
80 gr suiker
150 gr boter
1 klein ei
rasp van 1 citroen
1 mespuntje zout

Vulling
1 vanillestokje
75 gr suiker
250 gr mascarpone
1,5 ei
75 gr bloem
2 appels
3 el kaneelsuiker
2 el abrikozenjam
halve el water

Kneed van het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de boter, het ei, de citroenrasp en het zout een samenhangend deeg.
Leg het verpakt in huishoudfolie een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
Vet een taartvorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg.
(voor deze langwerpige vorm hield ik wat deeg over)
Verwarm de oven voor op 170C.
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Roer het merg met de suiker door de mascarpone.
Roer het ei erdoor. (Eerst een heel ei, een tweede ei los kloppen en de helft erbij gieten)
Roer de bloem er als laatste door.
Schenk de mascarponevulling tot net onder de rand op het deeg.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes.
Zet de plakjes dakpansgewijs in de vulling en bestrooi ze met de kaneelsuiker.
Bak de taart in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar en laat hem afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...