Met appeltaart moet je niet rommelen. En daarmee bedoel ik dat de oud-hollandse appeltaart nog eigenlijk altijd het allerlekkerst is. Maar deze mascarpone appeltaart zag ik een keer voorbij komen op 24Kitchen en hij zag er zo mooi uit, dat ik toch maar een poging heb gewaagd. En deze is ook heel erg lekker! Ook als lauwwarm toetje met een kloddertje crème fraîche bijvoorbeeld.....
Deeg
250 gr zelfrijzend bakmeel
80 gr suiker
150 gr boter
1 klein ei
rasp van 1 citroen
1 mespuntje zout
Vulling
1 vanillestokje
75 gr suiker
250 gr mascarpone
1,5 ei
75 gr bloem
2 appels
3 el kaneelsuiker
2 el abrikozenjam
halve el water
Kneed van het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de boter, het ei, de citroenrasp en het zout een samenhangend deeg.
Leg het verpakt in huishoudfolie een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
Vet een taartvorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg.
(voor deze langwerpige vorm hield ik wat deeg over)
Verwarm de oven voor op 170C.
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Roer het merg met de suiker door de mascarpone.
Roer het ei erdoor. (Eerst een heel ei, een tweede ei los kloppen en de helft erbij gieten)
Roer de bloem er als laatste door.
Schenk de mascarponevulling tot net onder de rand op het deeg.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes.
Zet de plakjes dakpansgewijs in de vulling en bestrooi ze met de kaneelsuiker.
Bak de taart in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar en laat hem afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
Deeg
250 gr zelfrijzend bakmeel
80 gr suiker
150 gr boter
1 klein ei
rasp van 1 citroen
1 mespuntje zout
Vulling
1 vanillestokje
75 gr suiker
250 gr mascarpone
1,5 ei
75 gr bloem
2 appels
3 el kaneelsuiker
2 el abrikozenjam
halve el water
Kneed van het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de boter, het ei, de citroenrasp en het zout een samenhangend deeg.
Leg het verpakt in huishoudfolie een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
Vet een taartvorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg.
(voor deze langwerpige vorm hield ik wat deeg over)
Verwarm de oven voor op 170C.
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Roer het merg met de suiker door de mascarpone.
Roer het ei erdoor. (Eerst een heel ei, een tweede ei los kloppen en de helft erbij gieten)
Roer de bloem er als laatste door.
Schenk de mascarponevulling tot net onder de rand op het deeg.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes.
Zet de plakjes dakpansgewijs in de vulling en bestrooi ze met de kaneelsuiker.
Bak de taart in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar en laat hem afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
Reacties
Een reactie posten