Doorgaan naar hoofdcontent

Appelkruimelcake met gezouten karamel

Ik had ontzettend veel zin om weer eens iets te bakken en het werd deze appelkruimelcake uit de Dirk. Het is best wel even werk, maar dat is het wel waard. Over het aantal calorieën moet je maar niet al te lang nadenken.... Je eet de cake tenslotte waarschijnlijk toch niet in je eentje op :-)

sap van een halve citroen
4 goudreinetten, geschild en in dikke partjes
250 gr zachte boter
400 gr fijne kristalsuiker
4 eieren
250 gr bloem
50 gr havervlokken*
50 gr walnoten, fijngehakt
125 ml slagroom
1 tl zeezout

Verwarm de oven voor op 180C.
Breng in een pan ruim water met het citroensap aan de kook en kook de appelpartjes 3 minuten.
Laat de appel in een vergiet uitlekken.
Bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier.
Klop 200 gr boter met 200 gr suiker met een mixer tot een bleke crème.
Klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Spatel er 200 gr bloem door en een snuf zout.
Strijk het beslag in de bakvorm uit en verdeel de stukjes appel erover.
Meng 50 gr bloem met de havervlokken, walnoot, 50 gr suiker en 50 gr boter tot een kruimelig deeg.
Strooi dit over de appels.
Bak de cake in de oven gaar en goudbruin in 40 - 45 minuten.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Doe 150 gr suiker in een pan met een dikke bodem en laat de suiker met 2 - 3 eetlepels water op zacht vuur smelten tot een goudbruine siroop.
Roer niet, maar wals de suiker af en toe door de pan.
Schenk de slagroom met het zeezout erbij en los de gestolde karamel al roerend weer op. (Pas op voor spatten, de karamel is gloeiend heet)
Laat de karamel nog even inkoken tot het een saus wordt.
Schenk de karamelsaus over de cake en laat helemaal afkoelen.

* in plaats van havervlokken kun je ook 50 gr gehakte hazelnoten nemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de