Ik had ontzettend veel zin om weer eens iets te bakken en het werd deze appelkruimelcake uit de Dirk. Het is best wel even werk, maar dat is het wel waard. Over het aantal calorieën moet je maar niet al te lang nadenken.... Je eet de cake tenslotte waarschijnlijk toch niet in je eentje op :-)
sap van een halve citroen
4 goudreinetten, geschild en in dikke partjes
250 gr zachte boter
400 gr fijne kristalsuiker
4 eieren
250 gr bloem
50 gr havervlokken*
50 gr walnoten, fijngehakt
125 ml slagroom
1 tl zeezout
Verwarm de oven voor op 180C.
Breng in een pan ruim water met het citroensap aan de kook en kook de appelpartjes 3 minuten.
Laat de appel in een vergiet uitlekken.
Bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier.
Klop 200 gr boter met 200 gr suiker met een mixer tot een bleke crème.
Klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Spatel er 200 gr bloem door en een snuf zout.
Strijk het beslag in de bakvorm uit en verdeel de stukjes appel erover.
Meng 50 gr bloem met de havervlokken, walnoot, 50 gr suiker en 50 gr boter tot een kruimelig deeg.
Strooi dit over de appels.
Bak de cake in de oven gaar en goudbruin in 40 - 45 minuten.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Doe 150 gr suiker in een pan met een dikke bodem en laat de suiker met 2 - 3 eetlepels water op zacht vuur smelten tot een goudbruine siroop.
Roer niet, maar wals de suiker af en toe door de pan.
Schenk de slagroom met het zeezout erbij en los de gestolde karamel al roerend weer op. (Pas op voor spatten, de karamel is gloeiend heet)
Laat de karamel nog even inkoken tot het een saus wordt.
Schenk de karamelsaus over de cake en laat helemaal afkoelen.
* in plaats van havervlokken kun je ook 50 gr gehakte hazelnoten nemen.
sap van een halve citroen
4 goudreinetten, geschild en in dikke partjes
250 gr zachte boter
400 gr fijne kristalsuiker
4 eieren
250 gr bloem
50 gr havervlokken*
50 gr walnoten, fijngehakt
125 ml slagroom
1 tl zeezout
Verwarm de oven voor op 180C.
Breng in een pan ruim water met het citroensap aan de kook en kook de appelpartjes 3 minuten.
Laat de appel in een vergiet uitlekken.
Bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier.
Klop 200 gr boter met 200 gr suiker met een mixer tot een bleke crème.
Klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Spatel er 200 gr bloem door en een snuf zout.
Strijk het beslag in de bakvorm uit en verdeel de stukjes appel erover.
Meng 50 gr bloem met de havervlokken, walnoot, 50 gr suiker en 50 gr boter tot een kruimelig deeg.
Strooi dit over de appels.
Bak de cake in de oven gaar en goudbruin in 40 - 45 minuten.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Doe 150 gr suiker in een pan met een dikke bodem en laat de suiker met 2 - 3 eetlepels water op zacht vuur smelten tot een goudbruine siroop.
Roer niet, maar wals de suiker af en toe door de pan.
Schenk de slagroom met het zeezout erbij en los de gestolde karamel al roerend weer op. (Pas op voor spatten, de karamel is gloeiend heet)
Laat de karamel nog even inkoken tot het een saus wordt.
Schenk de karamelsaus over de cake en laat helemaal afkoelen.
* in plaats van havervlokken kun je ook 50 gr gehakte hazelnoten nemen.
Reacties
Een reactie posten