Doorgaan naar hoofdcontent

Appelkruimelcake met gezouten karamel

Ik had ontzettend veel zin om weer eens iets te bakken en het werd deze appelkruimelcake uit de Dirk. Het is best wel even werk, maar dat is het wel waard. Over het aantal calorieën moet je maar niet al te lang nadenken.... Je eet de cake tenslotte waarschijnlijk toch niet in je eentje op :-)

sap van een halve citroen
4 goudreinetten, geschild en in dikke partjes
250 gr zachte boter
400 gr fijne kristalsuiker
4 eieren
250 gr bloem
50 gr havervlokken*
50 gr walnoten, fijngehakt
125 ml slagroom
1 tl zeezout

Verwarm de oven voor op 180C.
Breng in een pan ruim water met het citroensap aan de kook en kook de appelpartjes 3 minuten.
Laat de appel in een vergiet uitlekken.
Bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier.
Klop 200 gr boter met 200 gr suiker met een mixer tot een bleke crème.
Klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Spatel er 200 gr bloem door en een snuf zout.
Strijk het beslag in de bakvorm uit en verdeel de stukjes appel erover.
Meng 50 gr bloem met de havervlokken, walnoot, 50 gr suiker en 50 gr boter tot een kruimelig deeg.
Strooi dit over de appels.
Bak de cake in de oven gaar en goudbruin in 40 - 45 minuten.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Doe 150 gr suiker in een pan met een dikke bodem en laat de suiker met 2 - 3 eetlepels water op zacht vuur smelten tot een goudbruine siroop.
Roer niet, maar wals de suiker af en toe door de pan.
Schenk de slagroom met het zeezout erbij en los de gestolde karamel al roerend weer op. (Pas op voor spatten, de karamel is gloeiend heet)
Laat de karamel nog even inkoken tot het een saus wordt.
Schenk de karamelsaus over de cake en laat helemaal afkoelen.

* in plaats van havervlokken kun je ook 50 gr gehakte hazelnoten nemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...