Doorgaan naar hoofdcontent

Garnalen piri piri met citroen en feta

In mijn queeste om meer met vis en andere dieren die uit zee komen te doen, vandaag deze garnalen. Een collega wist er zo smakelijk over te vertellen, dat ik er heel veel zin in kreeg.
Sowieso vind ik de structuur van garnalen, althans van de grote soort, erg lekker. En de smaak ga ik ook steeds meer waarderen, zeker in combinatie met knoflook. En daar is in dit recept geen gebrek aan. Het recept komt uit "De smaak van mijn herinnering" van Tessa Kiros.
Serveer met een salade, witte wijn en Turks brood. Daar kun je lekker mee in de saus dopen....


500 gr reuzegarnalen (ik nam gepelde en schoongemaakte)
piri-pirisaus
4 tenen knoflook, geperst
100 gr ongezouten roomboter
25 gr gehakte peterselie
sap van 1 citroen
100 gr feta
zout

Was de garnalen en laat ze goed uitlekken.
Verdeel de helft van de boter in plakjes over de bodem van een koekenpan of klein braadpannetje.
Leg daarop de helft van de garnalen.
Bestrooi deze met wat zout, de helft van de knoflook, een flinke scheut piripirisaus en de helft van de peterselie.
Leg daarop de andere helft van de garnalen en bestrooi die weer met wat zout, piri-pirisaus en de andere helft van de knoflook en peterselie.
Verdeel de resterende boter in plakjes en leg deze op de garnalen.
Zet de garnalen met een deksel op de pan 10 minuten op middelhoog vuur.
Voeg na 10 minuten het citroensap toe en verkruimel de feta er overheen.
Laat nog 5 minuten sudderen met de deksel op de pan of tot de feta gesmolten is.
Haal de deksel van de pan en laat in 3 minuten op de hoog vuur de saus een beetje inkoken.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...