Al heel lang wilde ik een keer zelf falafel maken. Fala..wat? Een soort bitterballen, maar dan van kikkererwten gemaakt. Die eet je dan in een pitabroodje met rauwkost.
Op het blog van Koken met Karin, kwam ik dit recept tegen. En in het laatste nummer van Delicious staan ook twee falafelrecepten. Falafel-time dus!
Maak de balletjes niet van kikkererwten uit blik, dat wordt een natte bedoening en dan zullen ze snel uit elkaar vallen. Je kunt alles van te voren klaarmaken en op het moment dat je gaat eten, frituur je de balletjes en bak je de broodjes af.
Falafel
150 gr gedroogde kikkererwten
1 grote sjalot
1 grote knoflookteen
1/4 bosje peterselie
1/4 bosje koriander
0,5 el komijnpoeder
0,5 el korianderpoeder
snufje cayennepeper
pitabroodjes
zout
fituurpan of pannetje met plantaardige olie op het vuur
Witte koolsalade
geschaafde witte kool
olijfolie
citroensap
peterselie
zout en peper
Komkommersalade
komkommer, geschild en in halve plakjes
dille
olijfolie
azijn
zout en peper
Wortelsalade
winterpeen, geschild en in plakjes, in 4 minuten beetgaar gekookt
olijfolie citroensap
uitgeperst teentje knoflook
komijnpoeder
cayennepeper
zout
peterselie
Yoghurtsaus
Griekse yoghurt
knoflook
peterselie
munt
dille
peper en zout
Week de kikkererwten 12 uur in koud water.
Laat ze goed uitlekken.
Doe ze met de overige ingrediënten, behalve de pitabroodjes en olie, in een keukenmachine en pureer tot een fijn geheel.
Kneed en knijp tot platte balletjes van ongeveer 3 - 4 cm.
Zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
Meng voor de rauwkost en de yoghurtsaus telkens de ingrediënten die erbij horen en laat ook minstens een uur intrekken.
Meng voor de wortelsalade alles door elkaar als de wortel nog warm is.
Verhit het vet in een frituurpan of olie in een hoge pan op het fornuis tot 180C.
Verwarm de oven voor op 175C.
Bak de pitabroodjes in de oven in ongeveer 6 minuten af.
Frituur de falafelballetjes in 2 porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Serveer de falafel met de pitabroodjes en de rauwkost en laat ieder zijn eigen broodje samenstellen.
Op het blog van Koken met Karin, kwam ik dit recept tegen. En in het laatste nummer van Delicious staan ook twee falafelrecepten. Falafel-time dus!
Maak de balletjes niet van kikkererwten uit blik, dat wordt een natte bedoening en dan zullen ze snel uit elkaar vallen. Je kunt alles van te voren klaarmaken en op het moment dat je gaat eten, frituur je de balletjes en bak je de broodjes af.
Falafel
150 gr gedroogde kikkererwten
1 grote sjalot
1 grote knoflookteen
1/4 bosje peterselie
1/4 bosje koriander
0,5 el komijnpoeder
0,5 el korianderpoeder
snufje cayennepeper
pitabroodjes
zout
fituurpan of pannetje met plantaardige olie op het vuur
Witte koolsalade
geschaafde witte kool
olijfolie
citroensap
peterselie
zout en peper
Komkommersalade
komkommer, geschild en in halve plakjes
dille
olijfolie
azijn
zout en peper
Wortelsalade
winterpeen, geschild en in plakjes, in 4 minuten beetgaar gekookt
olijfolie citroensap
uitgeperst teentje knoflook
komijnpoeder
cayennepeper
zout
peterselie
Yoghurtsaus
Griekse yoghurt
knoflook
peterselie
munt
dille
peper en zout
Week de kikkererwten 12 uur in koud water.
Laat ze goed uitlekken.
Doe ze met de overige ingrediënten, behalve de pitabroodjes en olie, in een keukenmachine en pureer tot een fijn geheel.
Kneed en knijp tot platte balletjes van ongeveer 3 - 4 cm.
Zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
Meng voor de rauwkost en de yoghurtsaus telkens de ingrediënten die erbij horen en laat ook minstens een uur intrekken.
Meng voor de wortelsalade alles door elkaar als de wortel nog warm is.
Verhit het vet in een frituurpan of olie in een hoge pan op het fornuis tot 180C.
Verwarm de oven voor op 175C.
Bak de pitabroodjes in de oven in ongeveer 6 minuten af.
Frituur de falafelballetjes in 2 porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Serveer de falafel met de pitabroodjes en de rauwkost en laat ieder zijn eigen broodje samenstellen.
Reacties
Een reactie posten