Doorgaan naar hoofdcontent

Falafel

Al heel lang wilde ik een keer zelf falafel maken. Fala..wat? Een soort bitterballen, maar dan van kikkererwten gemaakt. Die eet je dan in een pitabroodje met rauwkost.
Op het blog van Koken met Karin, kwam ik dit recept tegen. En in het laatste nummer van Delicious staan ook twee falafelrecepten. Falafel-time dus!
Maak de balletjes niet van kikkererwten uit blik, dat wordt een natte bedoening en dan zullen ze snel uit elkaar vallen. Je kunt alles van te voren klaarmaken en op het moment dat je gaat eten, frituur je de balletjes en bak je de broodjes af.

Falafel
150 gr gedroogde kikkererwten
1 grote sjalot
1 grote knoflookteen
1/4 bosje peterselie
1/4 bosje koriander
0,5 el komijnpoeder
0,5 el korianderpoeder
snufje cayennepeper
pitabroodjes
zout
fituurpan of pannetje met plantaardige olie op het vuur

Witte koolsalade
geschaafde witte kool
olijfolie
citroensap
peterselie
zout en peper

Komkommersalade
komkommer, geschild en in halve plakjes
dille
olijfolie
azijn
zout en peper

Wortelsalade
winterpeen, geschild en in plakjes, in 4 minuten beetgaar gekookt
olijfolie citroensap
uitgeperst teentje knoflook
komijnpoeder
cayennepeper
zout
peterselie

Yoghurtsaus
Griekse yoghurt
knoflook
peterselie
munt
dille
peper en zout

Week de kikkererwten 12 uur in koud water.
Laat ze goed uitlekken.
Doe ze met de overige ingrediënten, behalve de pitabroodjes en olie, in een keukenmachine en pureer tot een fijn geheel.
Kneed en knijp tot platte balletjes van ongeveer 3 - 4 cm.
Zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.

Meng voor de rauwkost en de yoghurtsaus telkens de ingrediënten die erbij horen en laat ook minstens een uur intrekken.
Meng voor de wortelsalade alles door elkaar als de wortel nog warm is.

Verhit het vet in een frituurpan of olie in een hoge pan op het fornuis tot 180C.
Verwarm de oven voor op 175C.
Bak de pitabroodjes in de oven in ongeveer 6 minuten af.
Frituur de falafelballetjes in 2 porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.

Serveer de falafel met de pitabroodjes en de rauwkost en laat ieder zijn eigen broodje samenstellen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...