Doorgaan naar hoofdcontent

Falafel

Al heel lang wilde ik een keer zelf falafel maken. Fala..wat? Een soort bitterballen, maar dan van kikkererwten gemaakt. Die eet je dan in een pitabroodje met rauwkost.
Op het blog van Koken met Karin, kwam ik dit recept tegen. En in het laatste nummer van Delicious staan ook twee falafelrecepten. Falafel-time dus!
Maak de balletjes niet van kikkererwten uit blik, dat wordt een natte bedoening en dan zullen ze snel uit elkaar vallen. Je kunt alles van te voren klaarmaken en op het moment dat je gaat eten, frituur je de balletjes en bak je de broodjes af.

Falafel
150 gr gedroogde kikkererwten
1 grote sjalot
1 grote knoflookteen
1/4 bosje peterselie
1/4 bosje koriander
0,5 el komijnpoeder
0,5 el korianderpoeder
snufje cayennepeper
pitabroodjes
zout
fituurpan of pannetje met plantaardige olie op het vuur

Witte koolsalade
geschaafde witte kool
olijfolie
citroensap
peterselie
zout en peper

Komkommersalade
komkommer, geschild en in halve plakjes
dille
olijfolie
azijn
zout en peper

Wortelsalade
winterpeen, geschild en in plakjes, in 4 minuten beetgaar gekookt
olijfolie citroensap
uitgeperst teentje knoflook
komijnpoeder
cayennepeper
zout
peterselie

Yoghurtsaus
Griekse yoghurt
knoflook
peterselie
munt
dille
peper en zout

Week de kikkererwten 12 uur in koud water.
Laat ze goed uitlekken.
Doe ze met de overige ingrediënten, behalve de pitabroodjes en olie, in een keukenmachine en pureer tot een fijn geheel.
Kneed en knijp tot platte balletjes van ongeveer 3 - 4 cm.
Zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.

Meng voor de rauwkost en de yoghurtsaus telkens de ingrediënten die erbij horen en laat ook minstens een uur intrekken.
Meng voor de wortelsalade alles door elkaar als de wortel nog warm is.

Verhit het vet in een frituurpan of olie in een hoge pan op het fornuis tot 180C.
Verwarm de oven voor op 175C.
Bak de pitabroodjes in de oven in ongeveer 6 minuten af.
Frituur de falafelballetjes in 2 porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.

Serveer de falafel met de pitabroodjes en de rauwkost en laat ieder zijn eigen broodje samenstellen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de