Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatentaartje met couscoussalade

Het tweede vegetarische gerecht deze week.
Het is gebaseerd op een recept uit het nieuwste nummer van Delicious. Daar werd er lamsvlees bij geserveerd, maar omdat ik niet zo'n zin in vlees had, heb ik dat weggelaten. Uiteindelijk lijkt alleen het tomatentaartje nog een beetje op het origineel. De couscoussalade is helemaal anders geworden. Daar had ik eigenlijk ook nog olijven in willen doen, maar toen alles op was en de boel opgeruimd, zag ik de olijven in de koelkast staan...

2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
2 teentjes knoflook
1 klein takje rozemarijn
250 gr kerstomaatjes
olijfolie
zeezout
bieslook
130 gr couscous
250 ml groentebouillon
handje doperwten (diepvries, ontdooid onder hete kraan)
2 bosuitjes, in ringetjes
0,5 el harissa
gemengde noten of gepelde pistachenootjes
dille of peterselie
citroensap
olijfolie
2 één-persoonsbakvormpjes van 8 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg iets uit en bekleed de bakvormpjes met het deeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Hak 1 teentje knolfook fijn met de naaldjes van het takje rozemarijn.
Verdeel dit over het deeg in de vormpjes.
Vul de bakvormen met tomaatjes.
Sprenkel er wat olijfolie over en strooi er een beetje zeezout over.
Bak de taartjes in 20 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Breng de bouillon aan de kook, neem de pan van het vuur, voeg de couscous toe en laat afgedekt 5 minuten staan.
Roer de couscous los met een vork.
Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin.
Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
Verhit een scheutje olijfolie in dezelfde koekenpan.
Fruit het tweede teentje knoflook met de bosui even kort aan.
Roer de erwten erdoor.
Halveer de resterende tomaatjes en voeg ze samen met de harissa toe aan de erwten.
Schep voorzichtig om en neem van het vuur.
Schep het groentemengsel en de gehakte noten door de couscous en breng op smaak met dille of peterselie, citroensap en olijfolie.
Strooi wat bieslook over de taartjes en serveer ze met de couscoussalade.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de