Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatentaartje met couscoussalade

Het tweede vegetarische gerecht deze week.
Het is gebaseerd op een recept uit het nieuwste nummer van Delicious. Daar werd er lamsvlees bij geserveerd, maar omdat ik niet zo'n zin in vlees had, heb ik dat weggelaten. Uiteindelijk lijkt alleen het tomatentaartje nog een beetje op het origineel. De couscoussalade is helemaal anders geworden. Daar had ik eigenlijk ook nog olijven in willen doen, maar toen alles op was en de boel opgeruimd, zag ik de olijven in de koelkast staan...

2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
2 teentjes knoflook
1 klein takje rozemarijn
250 gr kerstomaatjes
olijfolie
zeezout
bieslook
130 gr couscous
250 ml groentebouillon
handje doperwten (diepvries, ontdooid onder hete kraan)
2 bosuitjes, in ringetjes
0,5 el harissa
gemengde noten of gepelde pistachenootjes
dille of peterselie
citroensap
olijfolie
2 één-persoonsbakvormpjes van 8 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg iets uit en bekleed de bakvormpjes met het deeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Hak 1 teentje knolfook fijn met de naaldjes van het takje rozemarijn.
Verdeel dit over het deeg in de vormpjes.
Vul de bakvormen met tomaatjes.
Sprenkel er wat olijfolie over en strooi er een beetje zeezout over.
Bak de taartjes in 20 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Breng de bouillon aan de kook, neem de pan van het vuur, voeg de couscous toe en laat afgedekt 5 minuten staan.
Roer de couscous los met een vork.
Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin.
Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
Verhit een scheutje olijfolie in dezelfde koekenpan.
Fruit het tweede teentje knoflook met de bosui even kort aan.
Roer de erwten erdoor.
Halveer de resterende tomaatjes en voeg ze samen met de harissa toe aan de erwten.
Schep voorzichtig om en neem van het vuur.
Schep het groentemengsel en de gehakte noten door de couscous en breng op smaak met dille of peterselie, citroensap en olijfolie.
Strooi wat bieslook over de taartjes en serveer ze met de couscoussalade.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...