Doorgaan naar hoofdcontent

Schouderkarbonade uit de oven en geroosterde bloemkool

Fotograferen bij kunstlicht is een lastige zaak. Zeker met de lampen die bij ons in de keuken hangen. Vorige week op de workshop fotograferen werd verteld dat de Jansjo-lamp à €10,- van Ikea het erg goed doet als 'studiolamp'. Binnenkort dus maar een keertje naar het Zweedse warenhuis...
Ondanks de iets minder mooie foto hebben we toch lekker gegeten van deze schouderkarbonades van Tom Gerrets, de geroosterde bloemkool van Yvette van Boven en gebakken krieltjes!

Schouderkarbonades
2 schouderkarbonades
2 el ketjap manis
2 el honing
1 el sambal brandal
sap van een halve sinaasappel
1 tl gemberpoeder
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
bieslook

Geroosterde bloemkool
halve bloemkool
80 gr Griekse yoghurt
kneepje citroensap
0,5 tl chilipoeder
0,5 el komijnpoeder
0,5 tl kerrie
1 teentje knoflook, fijngehakt

Spoel de karbonades schoon onder een koude kraan (vanwege eventuele botsplinters) en dep ze droog.
Meng alle overige ingrediënten tot een marinade en laat het vlees minstens 4 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de bloemkool in z'n geheel in 9 minuten beetgaar.
Spoel hem met koud water af en dep de kool zo droog mogelijk.
Meng de overige ingrediënten en smeer de bloemkool hier royaal mee in.
Vet een ovenschaaltje in en leg de kool erin.
Bak de bloemkool in 30 minuten verder gaar.

Leg de karbonades op een rooster op een bakblik en verdeel een lepeltje marinade over elke karbonade.
Zet het vlees bij de bloemkool in de oven en bak 10 minuten.
Draai na 10 minuten het vlees om en verdeel weer een lepeltje marinade over elke karbonade.
Bak nog eens 10 minuten.
Bak ondertussen een zakje voorgekookte krielaardappeltjes goudbruin.

Strooi wat bieslook over het vlees en serveer met een stuk geroosterde bloemkool en de gebakken krieltjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de