Doorgaan naar hoofdcontent

Citroenmousse met meringuescherven

Een beetje van mijzelf en een beetje van The Little Things. Bij Masterchef Australie zag ik dat één van de kandidaten scherven van meringue maakte en dat wilde ik ook eens proberen. Bij de zachte citroenmousse is iets knapperigs erg lekker. Een paar frambozen erbij zou ook nog wel eens heel goed kunnen smaken.

Merinquescherven
1 eiwit
60 gr kristalsuiker
heel klein snufje kaneel (eventueel)

Citroenmousse
driekwart blaadje gelatine
2 el kristalsuiker
1 el geraspte citroenschil
60 g volle kwark
35 ml citroensap
1 el limoncello
75 ml slagroom

Begin met de meringue want dat moet vrij lang de oven in.
Verwarm de oven voor op 65 graden.
Klop het eiwit los en voeg langzaam de suiker toe tot het helemaal stijf is.
Roer er eventueel een klein beetje kaneel door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het eiwitmengsel er zo dun mogelijk over uit.
Zet de bakplaat in de oven en bak 3 tot 4 uur totdat het helemaal droog is.
Verwijder het bakpapier en breek de meringue voorzichtig in scherven. (waarschijnlijk gebeurt dat al vanzelf :-))

Week voor de citroenmousse de gelatine 5 minuten in koud water.
Roer de citroenrasp en de helft van de suiker door de kwark.
Breng het citroensap aan de kook, neem de pan van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine door.
Voeg de limoncello toe en laat afkoelen.
Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf.
Meng het citroen-limoncellomengsel door de kwark en schep de slagroom er luchtig door.
Verdeel de mousse over twee glazen.
Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Steek voor het serveren wat van de meringuescherven in de mousse.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de