Doorgaan naar hoofdcontent

Zoervleisj

Mmmm, een heerlijk stoofgerecht voor de herfst en winter. In de nieuwste Allerhande een recept van dit Limburgse gerecht. De bijbehorende appelmoes, patat en mayonaise heb ik dit keer ook zelf gemaakt. Maar als je voor de makkelijke optie gaat, dan koop je die gewoon kant-en-klaar! Het recept is voor 4 personen. Hetgeen bij ons overbleef, hebben we de volgende dag met pasta gegeten.

3 uien
800 gr runderlappen, in blokjes
4 kruidnagels
10 peperkorrels, gekneusd
snufje nootmuskaat
150 ml blanke azijn
4 el arachideolie
2 el appelstroop
1 el bruine suiker
2 el zilveruitjes
50 gr ontbijtkoek, in kleine blokjes
40 ml balsamicoazijn

Begin 2 dagen van te voren!
Meng de ui met de kruidnagels, laurier peper en nootmuskaat met het vlees.
Schenk er de blanke azijn en ongeveer 350 ml water bij tot het vlees bijna onder staat.
Laat 48 uur afgedekt in de koelkast marineren.

Schep het vlees in een zeef en vang de marinade op.
Verhit 2 el olie in een braadpan en bak de helft van het vlees met de ui.
Eerst moet het vocht verdampen en daarna gaat het vlees bakken.
Herhaal dit met de rest van het vlees.
Blus af met een deel van de marinade en laat op heel laag vuur 1,5 uur stoven.
Schenk er wat marinade bij als het vlees te droog wordt.

Meng de appelstroop, bruine suiker, zilveruitjes, ontbijtkoek en balsamicoazijn door het vlees.
Stoof het vlees nog een uur op laag vuur.
Schenk er wat marinade bij als het vlees te droog wordt.
Roer af en toe goed door.

Proef of de smaken in balans zijn en voeg naar smaak eventueel nog wat balsamicoazijn, suiker, peper, zout of ontbijtkoek toe.
Serveer met appelmoes, patat en mayonaise.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de