Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoenrisotto

Deze herfstrisotto zag ik voorbij komen op facebookpagina van Delicious. Het leek mij een uitgelezen gerecht voor deze tijd van het jaar. En we zouden weer een keertje vis eten.
In het oorspronkelijke recept wordt de risotto met een stuk zeewolf gegeten, maar die had de visboer vandaag niet en daarom een stukje kabeljauw genomen. En dat smaakte er ook prima bij.

400 gr pompoen, in blokjes van 1 à 2 cm
3 el olijfolie
0,5tl chilivlokken
1 tl grof zeezout
2 tenen knoflook, in teentje fijngesneden en 1 teentje in dunne plakjes
1 sjalotje, fijngesnipperd
200 g risotto
75 ml droge witte wijn
750 ml groentebouillon
2 takjes salie
250 g kabeljauwfilet
60 g mascarpone

Verwarm de oven voor op 200C.
Schep de pompoenblokjes op een bakpapier beklede bakplaat om met 1 el olijfolie.
Strooi de chilivlokken en zeezout erover.
Rooster de pompoenblokjes in 20 - 25 minuten gaar.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit het sjalotje en de fijngesneden knoflook 2 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de rijst toe en schep deze om tot de korrels glanzen.
Schenk de wijn erbij en laat deze al roerende verdampen.
Voeg vervolgens iedere keer een portie bouillon toe en laat deze onder regelmatig roeren opnemen.
Voeg pas de volgende scheut toe, als de vorige is opgenomen.
Kook de risotto in 20 - 22 minuten beetgaar.
Het kan zijn dat je niet alle bouillon hoeft te gebruiken.

Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes knoflook en salie krokant.
Schep het uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi de vis met peper en zout en bak in 2 à 3 minuten per kant lichtbruin in het achtergebleven vet.

Neem de pompoen uit de oven en pureer de helft ervan met een staafmixer tot een puree.
Schep de puree met de mascarpone door de risotto.
Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Verdeel de pomopenrisotto over twee borden en strooi de overgebleven pompoenblokjes, knapperig gebakken salie en knoflook over de risotto.
Leg de vis ernaast.

Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...