Doorgaan naar hoofdcontent

Gegratineerde sperziebonen met kiprolletjes

Wat heerlijk om de tuin in te lopen en de belangrijkste ingrediënten voor het eten te verzamelen en daar dan mee in de keuken aan de slag te gaan! Omdat er kilo's en kilo's sperziebonen te oogsten zijn, ben ik mijn kookboeken ingedoken voor een nieuw gerecht met sperziebonen. En in de Zilveren Lepel vond ik deze boontjes. Een paar pagina's verderop het recept voor de kiprolletjes met salie en zo hadden we met een krop sla en komkommer een heerlijke maaltijd.

Gegratineerde sperziebonen

400 gr sperziebonen, afgehaald
2 el olijfolie
1 teen knoflook
2 preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
1 el bloem
100 ml melk
200 ml droge witte wijn
25 gr boter
4 el parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper

Kiprolletjes met salie
2 enkele kipfilets
2 grote of 4 kleine blaadjes salie
2 plakken serranoham
2 el olijfolie
zout en peper

Kook de sperzieboontjes in 6 minuten beetgaar.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de knoflookteen en de prei 5 minuten op laag vuur.
Haal de teen knoflook eruit en gooi hem weg.
Roer de bloem door de prei en roer dan beetje bij beetje de melk erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Roer de bonen erdoor en giet de wijn erbij.
Laat alles 10 minuten afgedekt pruttelen.
Verhit de oven op 180C en vet een ovenschaal in.
Haal de pan van het vuur en schep het groentemengsel in de ovenschaal.
Bestrooi met de parmezaanse kaas en verdeel de boter er in klontjes over.
Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.

Als de groenten staan te pruttelen, begin dan met de kiprolletjes.
Sla de kipfilets tussen vershoudfolie met een koekenpan of vleeshamer wat platter.
Leg op elke filet een blaadje salie en bestrooi met zout en peper.
Rol ze op en wikkel de rolletjes in een plak serranoham.
Zet vast met cocktailprikkers of met keukentouw.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de rolletjes aan alle kanten bruin.
Dek de pan af met een deksel en bak ze ongeveer 20 minuten op laag vuur.
Voeg zo nodig 1 el heet water of een scheutje wijn toe.

Serveer de kiprolletjes met de sperziebonen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.