donderdag 17 augustus 2017

Zomerse slastamppot

In de zomer is het ook prima stamppot eten! Dan niet met boerenkool of zuurkool, maar deze bijvoorbeeld met sla. Neem wel een slasoort die een beetje knapperig is, zoals little gem, bindsla of Romaanse sla.
Het recept komt deels van Allerhande en deels ergens van het internet.

300 gr bindsla, in reepjes gesneden
125 gr spekjes
700 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 eieren
150 ml melk
klontje boter
nootmuskaat
2 Italiaanse of Spaanse saucijsjes
1 ui, in partjes
1 tomaat, in partjes
3 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de aardappelen gaar en kook de eieren meteen mee.
Bak de spekjes uit.
Bestrijk de worstjes, ui- en tomatenpartjes met 3 el olie en bestrooi ze met zout en peper.
Verhit de grillpan.
Gril de worstjes en de ui 15 minuten rondom goudbruin.
Leg de tomaten er de laatste 5 minuten bij en keer halverwege.
Leg de worstjes met de ui en tomaat in een licht ingevette ovenschaal en laat ze 10 minuten nagaren in het midden van de oven.
Als de ui in de grillpan al te donker dreigt te worden, kun je die al eerder in de ovenschaal doen.
Vis de eieren tussen de aardappels uit, pel ze en snij ze in kleine stukjes.
Giet de aardappelen af.
Verwarm de melk met een klontje boter en nootmuskaat in de pan.
Haal de pan van het vuur als de melk bijna kookt en de boter gesmolten is.
Doe de aardappelen bij de melk in de pan en stamp ze fijn. Voeg eventueel nog wat melk toe om het smeuïger te maken.
Roer de sla, fijngesneden eieren en de spekjes door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de tomaten, uien en de worstjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten