Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerse slastamppot

In de zomer is het ook prima stamppot eten! Dan niet met boerenkool of zuurkool, maar deze bijvoorbeeld met sla. Neem wel een slasoort die een beetje knapperig is, zoals little gem, bindsla of Romaanse sla.
Het recept komt deels van Allerhande en deels ergens van het internet.

300 gr bindsla, in reepjes gesneden
125 gr spekjes
700 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 eieren
150 ml melk
klontje boter
nootmuskaat
2 Italiaanse of Spaanse saucijsjes
1 ui, in partjes
1 tomaat, in partjes
3 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de aardappelen gaar en kook de eieren meteen mee.
Bak de spekjes uit.
Bestrijk de worstjes, ui- en tomatenpartjes met 3 el olie en bestrooi ze met zout en peper.
Verhit de grillpan.
Gril de worstjes en de ui 15 minuten rondom goudbruin.
Leg de tomaten er de laatste 5 minuten bij en keer halverwege.
Leg de worstjes met de ui en tomaat in een licht ingevette ovenschaal en laat ze 10 minuten nagaren in het midden van de oven.
Als de ui in de grillpan al te donker dreigt te worden, kun je die al eerder in de ovenschaal doen.
Vis de eieren tussen de aardappels uit, pel ze en snij ze in kleine stukjes.
Giet de aardappelen af.
Verwarm de melk met een klontje boter en nootmuskaat in de pan.
Haal de pan van het vuur als de melk bijna kookt en de boter gesmolten is.
Doe de aardappelen bij de melk in de pan en stamp ze fijn. Voeg eventueel nog wat melk toe om het smeuïger te maken.
Roer de sla, fijngesneden eieren en de spekjes door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de tomaten, uien en de worstjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.