Doorgaan naar hoofdcontent

Bietencurry en sperziebonen mallum

Na een wat trage start is de groentetuin eindelijk op gang en komt er nu veel tegelijk van af! Dus struin ik het internet af op zoek naar allerlei groenterecepten. Met deze bietencurry sla ik 3 vliegen in één klap: bietjes, sperziebonen en knoflook.
En als de bietjes eenmaal voorgegaard zijn, staat het supersnel op tafel.
Serveer met naan of rijst en een chutney.

Bietencurry
1 el koolzaadolie
500 gr gare bietjes, in plakken van 0,5 cm en dan in 'hapklare brokken'
1 rode ui, fijngesnipperd
1 tl sambal badjak
70 gr tomatenpuree
1 teentje knoflook, geperst
2 tl komijnpoeder of Curry Madras van Johnnie Boer
150 - 200 ml kokosmelk
limoensap

Sperziebonen mallum
1 el koolzaadolie
200 gr sperziebonen
1 teentje knoflook, geperst
1 tl sambal badjak
limoensap
1 el geraspte kokos

Begin met bietencurry.
Verhit de olie in een pan en bak de ui met de sambal 5 minuten op middelhoog vuur.
Roer de tomatenpuree, knoflook en komijnpoeder door de ui en bak nog 1 minuut.
Schenk de kokosmelk erbij en roer goed door.
Schep de bietjes erdoorheen en laat met een deksel op de pan 8 - 10 minuten zachtjes stoven.
Breng op smaak met zout, peper en limoensap.

Kook de sperziebonen 5 minuten voor en laat afkoelen.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de boontjes op hoog vuur een paar minuten.
Voeg de sambal, scheutje limoensap en de knoflook toe en laat 1 minuutje sudderen.
Roer de geraspte kokos erdoorheen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de