Doorgaan naar hoofdcontent

Koolrabi onder cashewnotenkorstje

Ik word altijd erg vrolijk als ik koolrabi in de tuin zie groeien. De knol groeit op een soort stokje net boven de grond, waardoor je een beetje het idee van een vliegende schotel krijgt. Alleen daarom al wil ik altijd wel een paar van deze planten in de tuin.
En hij is nog eens heel lekker ook; de smaak neigt een beetje richting bloemkool. Het recept van deze ovenschotel komt van Allerhande.nl.

700 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1 koolrabi
1 zakje witte sauspoeder (Knorr)
2 el crème fraîche
100 g geraspte belegen Goudse kaas
3½ dl halfvolle melk
25 g ongezouten roomboter
1 tl gedroogde nootmuskaat (naar smaak)
60 g ongezouten cashewnoten, grof gehakt
50 g geraspte kaas

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar en giet af.
Schil de koolrabi en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm.
Kook de koolrabi in water met zout in 10-15 minuten beetgaar en giet af.

Verwarm 1 dl melk met de boter en stamp de aardappelen tot een puree met de warme melk.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Bereid in een pannetje de witte saus met 2,5 dl melk volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer de crème fraîche en kaas erdoor.

Schep de koolrabiblokjes in een ovenschaal en schenk de saus erover.
Dek af met de aardappelpuree.
Meng de 50 gr geraspte kaas met de cashewnoten en verdeel dit over de aardappelpuree.

Als de vulling nog warm is hoef je het alleen onder de gril te zetten. Dan kan de kaas smelten en de nootjes goudbruin worden.
Als de vulling al koud is kan je het gerecht 15 à 20 min. in de oven verwarmen op 180 °C (dek de schaal wel af).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.