Doorgaan naar hoofdcontent

Koolrabi onder cashewnotenkorstje

Ik word altijd erg vrolijk als ik koolrabi in de tuin zie groeien. De knol groeit op een soort stokje net boven de grond, waardoor je een beetje het idee van een vliegende schotel krijgt. Alleen daarom al wil ik altijd wel een paar van deze planten in de tuin.
En hij is nog eens heel lekker ook; de smaak neigt een beetje richting bloemkool. Het recept van deze ovenschotel komt van Allerhande.nl.

700 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1 koolrabi
1 zakje witte sauspoeder (Knorr)
2 el crème fraîche
100 g geraspte belegen Goudse kaas
3½ dl halfvolle melk
25 g ongezouten roomboter
1 tl gedroogde nootmuskaat (naar smaak)
60 g ongezouten cashewnoten, grof gehakt
50 g geraspte kaas

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar en giet af.
Schil de koolrabi en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm.
Kook de koolrabi in water met zout in 10-15 minuten beetgaar en giet af.

Verwarm 1 dl melk met de boter en stamp de aardappelen tot een puree met de warme melk.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Bereid in een pannetje de witte saus met 2,5 dl melk volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer de crème fraîche en kaas erdoor.

Schep de koolrabiblokjes in een ovenschaal en schenk de saus erover.
Dek af met de aardappelpuree.
Meng de 50 gr geraspte kaas met de cashewnoten en verdeel dit over de aardappelpuree.

Als de vulling nog warm is hoef je het alleen onder de gril te zetten. Dan kan de kaas smelten en de nootjes goudbruin worden.
Als de vulling al koud is kan je het gerecht 15 à 20 min. in de oven verwarmen op 180 °C (dek de schaal wel af).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...