Doorgaan naar hoofdcontent

Worst-salie-uipizza met pittige appelmoes

De eerste Delicious van het nieuwe jaar is weer binnen en daar staan veel lekkere dingen in, zoals deze pizza. In plaats van een echte pizzabodem, wordt hier een Libanees platbrood gebruikt. "Verkrijgbaar bij Marokkaanse, Turkse en Midden-Oosterse winkels", staat er dan zo mooi bij. Maar die hebben we niet in Baambrugge.... Gelukkig was de oplossing dichtbij: de Sint heeft mij het NRC Next Kookboek gegeven, met daarin onder andere een makkelijk recept voor Libanees brood.

2 Libanese platbrooden
125 gr bloem (of beter nog meel van harde tarwe)
2 tl gedroogde gist
80 ml handwarm water
1 el olijfolie

Pizza
3 rode uien, geschild en elk in 8 partjes
2 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
2 granny smith appels, geschild en in dunne plakjes
0,25 tl venkelzaad
1 tl komijnpoeder (djinten)
0,25 tl gedroogde salie
80 ml slagroom
sap van een halve citroen
3 varkensworstjes, velletjes verwijderd
40 gr pijnboompitten
10 salieblaadjes
2 Libanese platbroden

Begin met het deeg voor de platbrooden.
Meng de gist door de bloem, schenk het water erbij en kneed met je vingertoppen goed door.
Voeg 1 el olijfolie toe en kneed nogmaals goed door.
Doe er eventueel wat water bij als het te droog is of bloem als het te nat is.
Laat 30 - 45 minuten onder plasticfolie rusten.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol ieder stuk uit tot een dunne schijf.
Verhit een grote koekenpan zonder vet en bak de broden een paar minuten aan beide zijden.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de ui op een bakplaat, besprenkel met de azijn en 1 el olie en bestrooi met zout en peper.
Bak 30 minuten in de oven of tot de ui gekaramellisseerd is.
Verhoog de oventemperatuur tot 200C.
Breng in een steelpan de appel met het venkelzaad, komijn, gedroogde salie en 375 ml water aan de kook.
Laat onder af en toe roeren 30 minuten zachtjes koken tot de appels gaar zijn en het vocht bijna volledig is verdampt.
Pureer de appels met een stamper tot grove moes en roer de slagroom en het citroensap erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit intussen 1 el olijfolie en bak het vlees terwijl je het met een vork of houten lepel openbreekt, tot het bruin is.
Verdeel de appelmoes over de platbroden.
Verdeel het vlees, de uien en de pijnboompitten over de broden.
Bak 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Verhit ondertussen een laagje arachideolie in een steelpan en frituur de salieblaadjes heel even.
Haal de pizza's uit de oven en verdeel de salieblaadjes erover.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de