De eerste Delicious van het nieuwe jaar is weer binnen en daar staan veel lekkere dingen in, zoals deze pizza. In plaats van een echte pizzabodem, wordt hier een Libanees platbrood gebruikt. "Verkrijgbaar bij Marokkaanse, Turkse en Midden-Oosterse winkels", staat er dan zo mooi bij. Maar die hebben we niet in Baambrugge.... Gelukkig was de oplossing dichtbij: de Sint heeft mij het NRC Next Kookboek gegeven, met daarin onder andere een makkelijk recept voor Libanees brood.
2 Libanese platbrooden
125 gr bloem (of beter nog meel van harde tarwe)
2 tl gedroogde gist
80 ml handwarm water
1 el olijfolie
Pizza
3 rode uien, geschild en elk in 8 partjes
2 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
2 granny smith appels, geschild en in dunne plakjes
0,25 tl venkelzaad
1 tl komijnpoeder (djinten)
0,25 tl gedroogde salie
80 ml slagroom
sap van een halve citroen
3 varkensworstjes, velletjes verwijderd
40 gr pijnboompitten
10 salieblaadjes
2 Libanese platbroden
Begin met het deeg voor de platbrooden.
Meng de gist door de bloem, schenk het water erbij en kneed met je vingertoppen goed door.
Voeg 1 el olijfolie toe en kneed nogmaals goed door.
Doe er eventueel wat water bij als het te droog is of bloem als het te nat is.
Laat 30 - 45 minuten onder plasticfolie rusten.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol ieder stuk uit tot een dunne schijf.
Verhit een grote koekenpan zonder vet en bak de broden een paar minuten aan beide zijden.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de ui op een bakplaat, besprenkel met de azijn en 1 el olie en bestrooi met zout en peper.
Bak 30 minuten in de oven of tot de ui gekaramellisseerd is.
Verhoog de oventemperatuur tot 200C.
Breng in een steelpan de appel met het venkelzaad, komijn, gedroogde salie en 375 ml water aan de kook.
Laat onder af en toe roeren 30 minuten zachtjes koken tot de appels gaar zijn en het vocht bijna volledig is verdampt.
Pureer de appels met een stamper tot grove moes en roer de slagroom en het citroensap erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit intussen 1 el olijfolie en bak het vlees terwijl je het met een vork of houten lepel openbreekt, tot het bruin is.
Verdeel de appelmoes over de platbroden.
Verdeel het vlees, de uien en de pijnboompitten over de broden.
Bak 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Verhit ondertussen een laagje arachideolie in een steelpan en frituur de salieblaadjes heel even.
Haal de pizza's uit de oven en verdeel de salieblaadjes erover.
2 Libanese platbrooden
125 gr bloem (of beter nog meel van harde tarwe)
2 tl gedroogde gist
80 ml handwarm water
1 el olijfolie
Pizza
3 rode uien, geschild en elk in 8 partjes
2 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
2 granny smith appels, geschild en in dunne plakjes
0,25 tl venkelzaad
1 tl komijnpoeder (djinten)
0,25 tl gedroogde salie
80 ml slagroom
sap van een halve citroen
3 varkensworstjes, velletjes verwijderd
40 gr pijnboompitten
10 salieblaadjes
2 Libanese platbroden
Begin met het deeg voor de platbrooden.
Meng de gist door de bloem, schenk het water erbij en kneed met je vingertoppen goed door.
Voeg 1 el olijfolie toe en kneed nogmaals goed door.
Doe er eventueel wat water bij als het te droog is of bloem als het te nat is.
Laat 30 - 45 minuten onder plasticfolie rusten.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol ieder stuk uit tot een dunne schijf.
Verhit een grote koekenpan zonder vet en bak de broden een paar minuten aan beide zijden.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de ui op een bakplaat, besprenkel met de azijn en 1 el olie en bestrooi met zout en peper.
Bak 30 minuten in de oven of tot de ui gekaramellisseerd is.
Verhoog de oventemperatuur tot 200C.
Breng in een steelpan de appel met het venkelzaad, komijn, gedroogde salie en 375 ml water aan de kook.
Laat onder af en toe roeren 30 minuten zachtjes koken tot de appels gaar zijn en het vocht bijna volledig is verdampt.
Pureer de appels met een stamper tot grove moes en roer de slagroom en het citroensap erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit intussen 1 el olijfolie en bak het vlees terwijl je het met een vork of houten lepel openbreekt, tot het bruin is.
Verdeel de appelmoes over de platbroden.
Verdeel het vlees, de uien en de pijnboompitten over de broden.
Bak 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Verhit ondertussen een laagje arachideolie in een steelpan en frituur de salieblaadjes heel even.
Haal de pizza's uit de oven en verdeel de salieblaadjes erover.
Reacties
Een reactie posten