Doorgaan naar hoofdcontent

Worst-salie-uipizza met pittige appelmoes

De eerste Delicious van het nieuwe jaar is weer binnen en daar staan veel lekkere dingen in, zoals deze pizza. In plaats van een echte pizzabodem, wordt hier een Libanees platbrood gebruikt. "Verkrijgbaar bij Marokkaanse, Turkse en Midden-Oosterse winkels", staat er dan zo mooi bij. Maar die hebben we niet in Baambrugge.... Gelukkig was de oplossing dichtbij: de Sint heeft mij het NRC Next Kookboek gegeven, met daarin onder andere een makkelijk recept voor Libanees brood.

2 Libanese platbrooden
125 gr bloem (of beter nog meel van harde tarwe)
2 tl gedroogde gist
80 ml handwarm water
1 el olijfolie

Pizza
3 rode uien, geschild en elk in 8 partjes
2 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
2 granny smith appels, geschild en in dunne plakjes
0,25 tl venkelzaad
1 tl komijnpoeder (djinten)
0,25 tl gedroogde salie
80 ml slagroom
sap van een halve citroen
3 varkensworstjes, velletjes verwijderd
40 gr pijnboompitten
10 salieblaadjes
2 Libanese platbroden

Begin met het deeg voor de platbrooden.
Meng de gist door de bloem, schenk het water erbij en kneed met je vingertoppen goed door.
Voeg 1 el olijfolie toe en kneed nogmaals goed door.
Doe er eventueel wat water bij als het te droog is of bloem als het te nat is.
Laat 30 - 45 minuten onder plasticfolie rusten.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol ieder stuk uit tot een dunne schijf.
Verhit een grote koekenpan zonder vet en bak de broden een paar minuten aan beide zijden.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de ui op een bakplaat, besprenkel met de azijn en 1 el olie en bestrooi met zout en peper.
Bak 30 minuten in de oven of tot de ui gekaramellisseerd is.
Verhoog de oventemperatuur tot 200C.
Breng in een steelpan de appel met het venkelzaad, komijn, gedroogde salie en 375 ml water aan de kook.
Laat onder af en toe roeren 30 minuten zachtjes koken tot de appels gaar zijn en het vocht bijna volledig is verdampt.
Pureer de appels met een stamper tot grove moes en roer de slagroom en het citroensap erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit intussen 1 el olijfolie en bak het vlees terwijl je het met een vork of houten lepel openbreekt, tot het bruin is.
Verdeel de appelmoes over de platbroden.
Verdeel het vlees, de uien en de pijnboompitten over de broden.
Bak 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Verhit ondertussen een laagje arachideolie in een steelpan en frituur de salieblaadjes heel even.
Haal de pizza's uit de oven en verdeel de salieblaadjes erover.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...