Doorgaan naar hoofdcontent

Marokkaanse eieren

Weer een recept van Annabel Langbein. Net als de andere gerechten is dit ook weer goed van te voren klaar te maken. Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten, het is het echt waard!



Tomatensaus

1,5 rode Spaanse peper, in grove stukken
75 gr verse gember, geschild en in blokjes
1 bolletje knoflook, gepeld
1 ui, grof gehakt
1 rode paprika, grof gehakt
60 ml olijfolie
1,5 el gemalen komijn
2 blikken tomaten op sap à 400 gr
250 ml tomatensap
60 ml rodewijnazijn
80 gr bruine basterdsuiker
schil van halve citroen, geraspt
zwarte peper
zout
10 gr gesnipperde koriander
1 tl chilivlokken

Marokkaanse eieren
2 handjes spinazie
4 eieren
3 el dikke yoghurt
koriander

Notendukkah
30 gr hazelnoten
70 gr amandelen
1 el komijnzaad
halve el korianderzaad
1 tl sesamzaad
halve tl zoutvlokken

Begin met het maken van de tomatensaus:
Hak in de keukenmachine de Spaanse peper, gember, knoflook, ui, paprika en olie tot een grove pasta.
Doe dit in een stoofpan samen met het komijnzaad.
Laat het mengsel op laag vuur 30 minuten bakken tot alles zacht is.
Doe de tomaten, het tomatensap, azijn, suiker, citroenschil, peper, zout, koriander en chilivlokken bij.
Laat de saus zonder deksel op laag vuur ongeveer 2 uur pruttelen.
Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
Laat de saus afkoelen totdat je het verder gaat verwerken.

Verwarm de oven voor op 180C. voor de notendukkah.
Spreid alle ingrediënten, behalve het zout, uit op een bakplaat en rooster het geheel 10 minuten in de oven.
Laat afkoelen.
Doe het mengsel met de zoutvlokken in een keukenmachine en maal kort totdat je kruimels hebt.
(Als je te lang maalt, krijg je notenboter)
In een luchtdichte trommel blijft dit weken goed.

Nu de echte eieren:
Verwarm de tomatensaus in een grote koekenpan.
Roer de spinazie erdoor en maak wanneer de blaadjes geslonken zijn, klein kuiltjes in de saus om de eieren in te leggen.
Breek de eieren één voor één in een kopje en schenk ze voorzichtig in de kuiltjes.
Dek de pan af en kook de eieren tot ze net gestold zijn. (ongeveer 3 à 4 minuten)
Verdeel er de yoghurt over en bestrooi het geheel met de notendukkah en nog wat koriander.

Serveer met platbrood of rijst.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.