Doorgaan naar hoofdcontent

Pissaladière met worst en tomaat

Een onmogelijk ding om lekker op de foto te laten lijken, maar het is echt heerlijk! Op foto in het boek van Annabel Langbein is deze pizza dan ook beetje wazig gefotografeerd en het groene takje tijm er bovenop doet ook wonderen. Maar daar had ik allemaal geen tijd voor.

Olijfoliedeeg
300 gr bloem
1 tl zout
1 tl bakpoeder
80 ml olijfolie
160 ml lauw water

Worstbeleg
olijfolie
4 grote rode uien, in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl tijm (gedroogd of vers)
halve fijngesneden rode peper
3 varkenssaucijzen
200 gr cherrytomaten, gehalveerd
zout en peper

Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom.
Meng de olijfolie met het water en giet dit bij de bloem.
Snijd met een mes door elkaar tot het deeg aan elkaar begint te plakken en het zacht en soepel is.
Dek het deeg af en laat minstens een half uur, maar het liefst een nacht in de koelkast rusten.

Verhit voor het worstbeleg een flinke scheut olijfolie in een koekenpan.
Bak de uien, knoflook, tijm en rode peper 20 minuten op zacht vuur.
Breng op smaak met zout en peper.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Verhit de oven voor op 220C.
Knip een stuk bakpapier van ongeveer 33 bij 38 cm.
Verhit de bakplaat ook voor in de oven, dan wordt de bodem lekker knapperig.
Rol het deeg uit op het bakpapier.
Vouw rondom 1 cm van het deeg om zodat er een opstaand randje langs komt.
Verdeel het afgekoelde uienmengsel over de bodem.
Verwijder het velletje van de worstjes en verdeel de worst in kleine stukjes over de uien.
Knijp de gehalveerde kersentomaatjes een beetje uit en verdeel de tomaatjes over de worst.
Bak de pissaladière 30 minuten in de oven tot hij goudbruin en krokant is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de