Doorgaan naar hoofdcontent

Basilicumrisotto met geroosterde groenten

Een toppertje wat ons betreft! Deze romige, vegetarische risotto komt uit de Delicious van april die vol staat met lekkere voorjaarsrecepten. Met als toetje dit koffieijs, hadden we weer een heerlijke maaltijd op deze zondag. En o ja, natuurlijk mocht het glas witte wijn ook niet ontbreken!

2 à 3 worteltjes
300 gr mini groene asperges
5 el olijfolie
2 tl grof zeezout
2 tl oregano
2 sjalotten, fijngesnipperd
250 gr risottorijst
100 ml droge witte wijn
1 l groentebouillon
60 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas
125 gr mascarpone
flinke handvol basilicumblaadjes

Verwarm de oven voor op 220C.
Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze over de lengte in vieren.
Snijd een klein stukje van de onderkant van de asperges.
Leg de groenten op een bakplaat en besprenkel ze met 3 el olijfolie, het zeezout en de oregano.
Rooster de groenten in de oven in 15 - 20 minuten beetgaar.
Verhit in een wijde pan de rest van olijfolie en bak de sjalotjes glazig.
Voeg de rijst toe en bak tot de korrels glanzen.
Schenk de wijn erbij en laat de rijst zachtjes kokend de wijn opnemen.
Voeg elke keer een scheut bouillon toe en laat deze al roerend opnemen door de rijst.
Ga zo door tot de risotto in ongeveer 15 - 20 minuten gaar is.
Het kan zijn dat je niet alle bouillon gebruikt.
Neem de pan van het vuur.
Roer de mascarpone, Parmezaanse kaas, basilicum en peper naar smaak toe.
Laat met een deksel op de pan 5 minuten staan.
Schep de risotto op de borden en verdeel de geroosterde groenten erover.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...