zondag 13 april 2014

Gehaktballen in Belgische biersaus

Delicious Magazine heeft een nieuwe kookboek: Het Vleesboek en als lokkertje stond dit recept op de Facebookpagina. Ik was van plan om ook zelf Vlaamse friet te maken, maar daar kwam het niet van en dus heb ik een zak patat uit de diepvries opgeduikeld. Ook lekker!

2 witte boterhammen
100 ml melk
2 kleine uien, heel fijn gesneden
halve el gedroogde tijmblaadjes
1 ei
1/2 tl nootmuskaat
500 gr half-om-half gehakt
70 gr boter
2 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 el bloem
500 ml donker Belgisch bier
1 el appelstroop

Week de boterhammen 5 minuten in de melk.
Knijp ze goed uit en kneed ze samen met de ui, tijm, ei en nootmuskaat door het gehakt.
Breng het mengsel op smaak met 1 tl zout en peper naar smaak.
Draai met vochtige handen 8 ballen van.

Verhit 20 gr boter in een braadpan en bak de gehaktballen in 5 minuten rondom bruin.
Smelt de rest van de boter in een steelpan en bak hierin de sjalot en knoflook 3 minuten op laag vuur.
Voeg de bloem toe en bak dit 1 minuut mee.
Schenk het bier erbij en roer goed, eventueel met een garde, om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en op smaak met zout en peper.
Schenk de saus bij de gehaktballen en laat deze op laag vuur 30 minuten gaar stoven in de saus.

Serveer met Vlaamse frites en een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten