Doorgaan naar hoofdcontent

Jerkkip met koolsalade

Met het mooie weer van de afgelopen dagen wil je ook wel iets zonnigs op je bord. Dus deze Jamaicaanse kip uit de laatste Delicious kwam als geroepen. Ik heb er nog wel een passende salade bij gezocht, want anders leek het mij een beetje droog. Lekker fris wit biertje erbij en je waant je in de Caribbean!

Kip
2 el olijfolie
2 bosuitjes, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
5 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
1 tl pimentpoeder
1 tl chilivlokken
1 el tijmblaadjes
1 el honing
4 kippendijenfilet
1 limoen
2 maiskolven, bladeren verwijderd

Platbrood
225 gr zelfrijzend bakmeel
1/2 tl bakpoeder
200 gr Griekse yoghurt
1/2 kleine rode ui, in ringen

Koolsalade
250 gr fijngesneden witte kool
1 groene paprika, in kleine blokjes
2 bosuitjes, in ringetjes
dille naar smaak
1 tl sambal
1/2 el zachte mosterd
1 tl mierikswortel
1 el rode wijnazijn
1 tl karwijzaad
1 el olijfolie
2 el Griekse yoghurt
zout en peper

Snijd met een keukenmachine de olijfolie, bosuitjes, knoflook, gemberwortel, pimentpoeder, chilivlokken, tijm en honing alles tot een fijne massa.
Doe het in een kom en schep de kippendijen erdoor.
Laat minimaal 4 uur en maximaal een nacht in de koelkast marineren.

Meng voor de salade de kool met de paprika en bosuitjes.
Klop van de overige ingrediënten een dressing en schep dit door de salade.
Laat een paar uur intrekken.

Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en gril de kippendijen in 30 - 35 minuten gaar.
Schep ze op een schaal, sprenkel het sap van een halve limoen erover en laat 5 minuten rusten.

Maak ondertussen het platbrood.
Kneed het bakmeel met de bakpoeder en yoghurt tot een beetje kleverig deeg.
Vorm er 4 ballen vallen en rol iedere bal uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ovaal.
Druk wat uiringen aan een kant in het deeg.
Bak de ovalen aan elke kant 2 minuten in een grillpan of grote koekenpan gaar.

Kook de maiskolven in 5 minuten beetgaar.
Snijd elke kolf in 6 plakken en rooster ze 2 minuten in een grillpan tot ze lichte schroeiplekjes krijgen.

Serveer het platbrood met de kip, koolsalade en de mais.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de