Wat doe je bij een grote oogst van tomaten en chilipepers? Dan ga je op zoek naar recepten waar veel tomaten en pepers in gaan natuurlijk!
Manlief was onlangs een weekje op het eiland Man voor de TT motorraces. Ik had hem gevraagd om van het Britse continent voor mij een exemplaar van het BBC Good Food Magazine mee te nemen en daar staat deze chili & tomato jam in.
Een hartig, zoete jam, lekker op een boterham met kaas of bij een stukje vlees.
Dit recept is voor 500 ml, in dit geval voor 2 potjes.
2 el olijfolie
2 sjalotjes, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 tl venkelzaadjes
3 chilipepers, fijngesneden
800 gr cherry tomaatjes, gehalveerd
275 gr lichtbruine basterdsuiker
250 ml witte wijnazijn
Verwarm de olie in een ruime pan en fruit de sjalotjes op middelhoog vuur 5 minuten tot ze zacht zijn en licht gekleurd zijn.
Voeg de knoflook, venkelzaadjes en chilipeper toe en bak 3 minuten mee tot het lekker gaat ruiken.
Doe de tomaatjes, suiker en de witte wijnazijn in de pan erbij en roer goed door.
Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat 45 minuten tot 1 uur of zo lang als nodig is pruttelen.
De jam is klaar als het zover ingekookt is, dat het kleverig is en je met een houten pollepel een streep over de bodem kunt trekken.
Schep de jam in gesteriliseerde potten.
Ongeopend kun je de jam een jaar bewaren op een donkere, koele plek.
Na openen in de koelkast bewaren.
Reacties
Een reactie posten