Doorgaan naar hoofdcontent

Chili & tomatenjam

 

Wat doe je bij een grote oogst van tomaten en chilipepers? Dan ga je op zoek naar recepten waar veel tomaten en pepers in gaan natuurlijk!
Manlief was onlangs een weekje op het eiland Man voor de TT motorraces. Ik had hem gevraagd om van het Britse continent voor mij een exemplaar van het BBC Good Food Magazine  mee te nemen en daar staat deze chili & tomato jam in.
Een hartig, zoete jam, lekker op een boterham met kaas of bij een stukje vlees.
Dit recept is voor 500 ml, in dit geval voor 2 potjes.

2 el olijfolie
2 sjalotjes, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 tl venkelzaadjes
3 chilipepers, fijngesneden
800 gr cherry tomaatjes, gehalveerd
275 gr lichtbruine basterdsuiker
250 ml witte wijnazijn

Verwarm de olie in een ruime pan en fruit de sjalotjes op middelhoog vuur 5 minuten tot ze zacht zijn en licht gekleurd zijn.
Voeg de knoflook, venkelzaadjes en chilipeper toe en bak 3 minuten mee tot het lekker gaat ruiken.
Doe de tomaatjes, suiker en de witte wijnazijn in de pan erbij en roer goed door.
Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat 45 minuten tot 1 uur of zo lang als nodig is pruttelen.
De jam is klaar als het zover ingekookt is, dat het kleverig is en je met een houten pollepel een streep over de bodem kunt trekken.
Schep de jam in gesteriliseerde potten.
Ongeopend kun je de jam een jaar bewaren op een donkere, koele plek.
Na openen in de koelkast bewaren.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.