Doorgaan naar hoofdcontent

Ovenschotel met borlottibonen

 


Ik kende borlottibonen alleen maar gedroogd of in blik, maar dit jaar stonden ze voor eerst in de moestuin. Alleen al voor het visuele zou je ze in de tuin willen hebben, wat een mooie bonen!
Als ze jong zijn, schijn je ze met peul en al te kunnen eten, nu is het beste om ze te doppen.
De rest laten we hangen tot ze gedroogd zijn, dan doppen en bewaren in potten voor in de winter. 

500 gr verse borlottibonen
450 gr voorgekookte aardappelschijfjes
10 kerstomaatjes, gehalveerd
200 gr tomatenpassata
1 rode ui, gesnipperd
1 rode peper, in ringetjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 laurierblaadje
1,5 tl tijm
1 groentebouillontablet
2 el paneermeel
2 el Parmezaanse kaas

Dop de bonen.
Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui met de knoflook, rode peper en de tomatenstukjes 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de passata, bonen, tijm, laurierblad toe en roer door.
Schenk er 500 ml water bij en doe de bouillontablet erbij.
Breng aan de kook en laat op zacht vuur 45 minuten stoven tot de bonen gaar zijn en het geheel een beetje ingekookt is.
Verwarm de oven op 200C.
Breng de bonenstoof op smaak met zout en peper.
Doe de bonen in een ovenschaal en verdeel de aardappelschijfjes erover.
Roer de paneermeel en de Parmezaanse kaas door elkaar en verdeel over de aardappelschijfjes.
Zet 15 - 20 minuten in de oven tot het geheel mooi goudbruin is.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...