Doorgaan naar hoofdcontent

Happy Pumpkin Meal

                                              

De pompoenplanten in de tuin doen het heel goed, dus de nieuwsbrief van Belgische Libelle met daarin 100 gerechten met pompoen, kwam precies op het goede moment.
Het werden deze burgers met pompoen en pompoenketchup en daarbij frites van Ottolenghi.
Een soort zelfgemaakt Happy Meal dus!

Voor 4 burgers:

300 gr rundergehakt
4 broodjes
150 gr kleine blokjes pompoen
1 tomaat, in plakken
0,5 komkommer, in plakken
beetje rucola
1 sjalotje, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder

Voor de pompoenketchup
250 gr pompoen, in stukken
25 gr bleekselderij, in reepjes
1 kleine tomaat, in stukjes
1 kleine ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 laurierblaadje
25 ml rode wijnazijn
20 gr suiker
olijfolie

Voor de Ottolenghi-frites
500 gr aardappels, geboend en in repen van 1,5 cm gesneden
2 el zonnebloemolie
zout

Verwarm de oven voor op 180C.
Fruit voor de ketchup in een scheutje olie de ui, tomaat, bleekselderij, knoflook en pompoen 5 minuten.
Doe het laurierblaadje erbij en schenk er 125 ml water bij.
Laat met de deksel op de pan 35 minuten zachtjes koken.
Verwijder het laurierblaadje.
Doe de azijn, suiker, wat peper en zout bij en mix met de staafmixer tot een dikke saus.
Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Sprenkel wat olijfolie over de pompoenblokjes voor de burgers en rooster ze 10 - 15 minuten in de oven.
Neem de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
Meng het gehakt met het sjalotje, knoflook, pompoenblokjes, koriander en komijnpoeder.
Vorm 4 burgers in de vorm van het broodje.

Verwarm boter of olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin.
Halveer de broodjes, smeer er wat pompoenketchup op.
Beleg vervolgens met de rucola, burger, tomaat en komkommer.
Serveer met de pompoenketchup.

Verwarm de oven voor de frites op 200C (hetelucht met onder- en bovenwarmte)
Schep de frites op een bakplaat om met de zonnebloemolie en bestrooi met wat zout.
Zet de bakplaat in de oven voor 20 minuten, schep de frites om en bak nogmaals 25 minuten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...