Doorgaan naar hoofdcontent

Biryani

Het recept van dit bordje Indiase vrolijkheid komt uit de Allerhande van maart. Thema van dit nummer is "op wereldreis". Gerechten van over de hele wereld dus.
Bij dit rijstgerecht uit India maakte ik een ananas-gemberraita dat uit hetzelfde nummer komt.
Het kruidige van de rijst en het frisse van de yoghurt in de raita vormde een heerlijke combinatie. Daar lusten we nog wel een bordje van!

Biryani
125 gr gele rijst
30 gr garneeramandelen
1 rode paprika, in repen
1 groene paprika, in repen
2 uien, in halve ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 cm verse gember, geschild en geraspt
2 tomaten, in stukjes
250 gr kipfilethaasjes
3 kardemompeulen
1 kaneelstokje
koriander
25 gr rozijnen

Ananas-gemberraita
1 cm verse gember, geschild en geraspt
250 ml Griekse yoghurt
halve tl gemalen komijn
125 gr ananas, fijngesneden (uit blik of vers)

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat met de deksel op de pan de rijst staan tot gebruik.
Rooster in de droge koekenpan de amandelen goudbruin.
Verhit 1 el boter in een pan en bak de kipfilethaasjes rondom bruin.
Schep ze uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Verhit nog een el boter in dezelfde pan en bak de ui 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de paprika, knoflook, gember, kardemom en kaneel toe en bak 3 minuten mee.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat met de deksel op de pan op laag vuur 15 minuten stoven.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de laatste 5 minuten de kip toe.
Voeg eventueel wat tomatensap of water toe als het geheel te droog wordt.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de raita en breng op smaak met wat zout.
Verwijder de kardemompeulen en het kaneelstokje.
Schep de rijst en koriander naar smaak door het groentemengsel.
Schep het gerecht op een schaal en garneer met de amandelen, rozijnen en nog wat koriander.
Serveer met de raita.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de