Doorgaan naar hoofdcontent

Biryani

Het recept van dit bordje Indiase vrolijkheid komt uit de Allerhande van maart. Thema van dit nummer is "op wereldreis". Gerechten van over de hele wereld dus.
Bij dit rijstgerecht uit India maakte ik een ananas-gemberraita dat uit hetzelfde nummer komt.
Het kruidige van de rijst en het frisse van de yoghurt in de raita vormde een heerlijke combinatie. Daar lusten we nog wel een bordje van!

Biryani
125 gr gele rijst
30 gr garneeramandelen
1 rode paprika, in repen
1 groene paprika, in repen
2 uien, in halve ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 cm verse gember, geschild en geraspt
2 tomaten, in stukjes
250 gr kipfilethaasjes
3 kardemompeulen
1 kaneelstokje
koriander
25 gr rozijnen

Ananas-gemberraita
1 cm verse gember, geschild en geraspt
250 ml Griekse yoghurt
halve tl gemalen komijn
125 gr ananas, fijngesneden (uit blik of vers)

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat met de deksel op de pan de rijst staan tot gebruik.
Rooster in de droge koekenpan de amandelen goudbruin.
Verhit 1 el boter in een pan en bak de kipfilethaasjes rondom bruin.
Schep ze uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Verhit nog een el boter in dezelfde pan en bak de ui 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de paprika, knoflook, gember, kardemom en kaneel toe en bak 3 minuten mee.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat met de deksel op de pan op laag vuur 15 minuten stoven.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de laatste 5 minuten de kip toe.
Voeg eventueel wat tomatensap of water toe als het geheel te droog wordt.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de raita en breng op smaak met wat zout.
Verwijder de kardemompeulen en het kaneelstokje.
Schep de rijst en koriander naar smaak door het groentemengsel.
Schep het gerecht op een schaal en garneer met de amandelen, rozijnen en nog wat koriander.
Serveer met de raita.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...