Doorgaan naar hoofdcontent

Polonaises met ijs en blauwe bessen

Carnaval mag dan voorbij zijn, deze polonaise gaat er zeker nog wel in. Een echt 'Paas-toetje" van eiwitschuim met advocaat, ijs en blauwe bessen.
Het recept komt uit het paasnummer van Delicious. Daar wordt er passievrucht bij geserveerd, wat ik trouwens heerlijk vind, maar ik kon nergens passievruchten vinden. Maar blauwe bessen vond ik ook mooi staan en het smaakte er goed bij.

Eiwitschuim
2 eiwitten
50 gr kristalsuiker
50 gr poedersuiker
1 volle tl maizena

Polonaises
60 ml slagroom
0,5 el suiker
3 el advocaat
2 bollen vanille-ijs
blauwe bessen, passievruchten of aardbeien

Begin 's morgens of een dag eerder al met het maken van de eiwitschuimbakjes.
Verwarm de oven voor op 100C.
Klop met een mixer in een schone en vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken.
Voeg de kristalsuiker al kloppend toe en klop het eiwit zo stijf dat je kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt.
Meng de poedersuiker met de maizena en spatel door het eiwit.

Teken met potlood op een stuk bakpapier 2 cirkels van 8 cm.
Draai het papier om en spuit de cirkels vol met een laag eiwitschuim.
Spuit op de rand van de cirkels nog 3 ringen eiwitschuim, zodat er een hoge rand ontstaat.
Strijk met de achterkant van een lepel de buitenkant glad.

Droog de polonaises 2 à 3 uur in de oven.
Zet de oven uit en laat met de deur op een kier, de polonaises afkoelen.
Bewaar ze eventueel in een luchtdichte trommel.

Klop de slagroom stevig met de suiker.
Schep de advocaat in de bakjes en leg er een bolletje ijs op.
Schep er een toef slagroom op en het fruit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.