Doorgaan naar hoofdcontent

Polonaises met ijs en blauwe bessen

Carnaval mag dan voorbij zijn, deze polonaise gaat er zeker nog wel in. Een echt 'Paas-toetje" van eiwitschuim met advocaat, ijs en blauwe bessen.
Het recept komt uit het paasnummer van Delicious. Daar wordt er passievrucht bij geserveerd, wat ik trouwens heerlijk vind, maar ik kon nergens passievruchten vinden. Maar blauwe bessen vond ik ook mooi staan en het smaakte er goed bij.

Eiwitschuim
2 eiwitten
50 gr kristalsuiker
50 gr poedersuiker
1 volle tl maizena

Polonaises
60 ml slagroom
0,5 el suiker
3 el advocaat
2 bollen vanille-ijs
blauwe bessen, passievruchten of aardbeien

Begin 's morgens of een dag eerder al met het maken van de eiwitschuimbakjes.
Verwarm de oven voor op 100C.
Klop met een mixer in een schone en vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken.
Voeg de kristalsuiker al kloppend toe en klop het eiwit zo stijf dat je kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt.
Meng de poedersuiker met de maizena en spatel door het eiwit.

Teken met potlood op een stuk bakpapier 2 cirkels van 8 cm.
Draai het papier om en spuit de cirkels vol met een laag eiwitschuim.
Spuit op de rand van de cirkels nog 3 ringen eiwitschuim, zodat er een hoge rand ontstaat.
Strijk met de achterkant van een lepel de buitenkant glad.

Droog de polonaises 2 à 3 uur in de oven.
Zet de oven uit en laat met de deur op een kier, de polonaises afkoelen.
Bewaar ze eventueel in een luchtdichte trommel.

Klop de slagroom stevig met de suiker.
Schep de advocaat in de bakjes en leg er een bolletje ijs op.
Schep er een toef slagroom op en het fruit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...