Doorgaan naar hoofdcontent

Mueslirepen

Mijn schoonzusje en ik willen eind mei meedoen aan een 10 km-loop in Zutphen. Dus zijn we volop in training met een schema van Runnersworld. We hebben vanmiddag week 3 afgerond en het gaat boven verwachting goed!
Door al dat geren, kom ik steeds meer in een soort 'gezondheids-modus' en was daarom op zoek naar een enigszins gezond tussendoortje. Daarbij kwam ik uit op deze granola bars. Goede suikers, goede vetten, noten, het schijnt in ieder geval niet al te slecht te zijn. En ze zijn nog lekker ook! Ik ben nog een beetje aan het experimenteren. Deze keer heb ik er wat pindakaas door gedaan, maar zonder zijn ze ook heel erg lekker.
Het is nu een mengelmoesje van verschillende recepten geworden, maar de basis is van Yvette van Boven uit het boek Home Baked.

100 gr havermoutvlokken
1 tl kaneel
snuf zout
50 gr gedroogde cranberries
25 gr walnoten
25 gr hazelnoten
1 el kokosolie, gesmolten (gewone boter kan trouwens ook)
1 ei
3 el honing
0,5 tl vanille-extract
1 el pindakaas

Verwarm de oven voor op 180C.
Maal de havermout in een keukenmachine fijn, er mogen best nog wel wat grotere stukjes tussen zitten.
Meng de havermout met de kaneel, zout, kokosolie en cranberries.
Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin en laat even afkoelen.
Hak de noten grof en meng door het havermoutmengsel.
Klop het ei los met de honing, vanille-extract en pindakaas.
Roer dit door de havermout tot een stevig deeg.
Voeg eventueel een eetlepel water toe als het te droog is of nog wat extra honing.
Bekleed een vorm met bakpapier en verdeel het deeg over de vorm.
Druk ook goed aan in de hoeken.
Zet de vorm in de oven en bak 20 - 25 minuten.
Neem uit de oven en laat afkoelen.
Zodra de koek is afgekoeld, kun je hem in repen snijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...