Na de Deense rollade uit de Dirk, nu een Finse vleespastei. We blijven dus nog even in het hoge noorden.
Het is misschien wel wat werk, maar je kunt de hele pastei al maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft af te bakken tegen de tijd dat je wilt gaan eten.
Een salade van veldsla en radijsjes is er erg lekker bij net als een cranberrycompote. Deze keer kwam hij uit een potje, maar de volgende keer ga ik die ook zelf maken.
Deeg
150 gr bloem
75 gr boter, in kleine blokjes
1 ei
4 el zure room
Vulling
1 el boter
125 gr champignons, fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt
500 gr rundergehakt
100 gr ham, fijngehakt
3 el peterselie, fijngesneden
50 gr geraspte kaas
2 el bloem
Meng de bloem in een kom met een snuf zout en wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel wordt.
Klop het ei los en schep de helft van het losgeklopte ei met de zure room door het bloemmengsel en kneed tot je een soepel deeg hebt.
Vorm het deeg tot een bal en leg het afgedekt een half uur in de koelkast.
Verhit voor de vulling de boter in een koekenpan en bak de champignons en ui op hoog vuur bruin.
Laat het vocht verdampen en neem de de groenten uit de pan.
Bak in dezelfde pan het gehakt rul en laat ook hier het vocht verdampen.
Voeg het gehakt toe aan de champignons en roer ook de ham, peterselie en geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout en peper en roer de 2 el bloem erdoor tot een stevig en plakkerig mengsel.
Verwarm de oven op 200C.
Verdeel het deeg is twee gelijke stukken en rol het uit tot 2 lappen van ongeveer 18 x 28 cm.
Leg 1 lap op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het vleesmengsel erover.
Laat rondom een randje deeg vrij en bestrijk dit met wat losgeklopt ei.
Leg de andere deeglap erover en druk de randen met een vork dicht.
Maak eventueel met restjes deeg een versiering op de bovenkant.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Bak de pastei in de oven in 35 / 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de pastei nog 10 minuten in de oven staan.
Het is misschien wel wat werk, maar je kunt de hele pastei al maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft af te bakken tegen de tijd dat je wilt gaan eten.
Een salade van veldsla en radijsjes is er erg lekker bij net als een cranberrycompote. Deze keer kwam hij uit een potje, maar de volgende keer ga ik die ook zelf maken.
Deeg
150 gr bloem
75 gr boter, in kleine blokjes
1 ei
4 el zure room
Vulling
1 el boter
125 gr champignons, fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt
500 gr rundergehakt
100 gr ham, fijngehakt
3 el peterselie, fijngesneden
50 gr geraspte kaas
2 el bloem
Meng de bloem in een kom met een snuf zout en wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel wordt.
Klop het ei los en schep de helft van het losgeklopte ei met de zure room door het bloemmengsel en kneed tot je een soepel deeg hebt.
Vorm het deeg tot een bal en leg het afgedekt een half uur in de koelkast.
Verhit voor de vulling de boter in een koekenpan en bak de champignons en ui op hoog vuur bruin.
Laat het vocht verdampen en neem de de groenten uit de pan.
Bak in dezelfde pan het gehakt rul en laat ook hier het vocht verdampen.
Voeg het gehakt toe aan de champignons en roer ook de ham, peterselie en geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout en peper en roer de 2 el bloem erdoor tot een stevig en plakkerig mengsel.
Verwarm de oven op 200C.
Verdeel het deeg is twee gelijke stukken en rol het uit tot 2 lappen van ongeveer 18 x 28 cm.
Leg 1 lap op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het vleesmengsel erover.
Laat rondom een randje deeg vrij en bestrijk dit met wat losgeklopt ei.
Leg de andere deeglap erover en druk de randen met een vork dicht.
Maak eventueel met restjes deeg een versiering op de bovenkant.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Bak de pastei in de oven in 35 / 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de pastei nog 10 minuten in de oven staan.
Reacties
Een reactie posten