Doorgaan naar hoofdcontent

Finse vleespastei

Na de Deense rollade uit de Dirk, nu een Finse vleespastei. We blijven dus nog even in het hoge noorden.
Het is misschien wel wat werk, maar je kunt de hele pastei al maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft af te bakken tegen de tijd dat je wilt gaan eten.
Een salade van veldsla en radijsjes is er erg lekker bij net als een cranberrycompote. Deze keer kwam hij uit een potje, maar de volgende keer ga ik die ook zelf maken.



Deeg
150 gr bloem
75 gr boter, in kleine blokjes
1 ei
4 el zure room

Vulling
1 el boter
125 gr champignons, fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt
500 gr rundergehakt
100 gr ham, fijngehakt
3 el peterselie, fijngesneden
50 gr geraspte kaas
2 el bloem

Meng de bloem in een kom met een snuf zout en wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel wordt.
Klop het ei los en schep de helft van het losgeklopte ei met de zure room door het bloemmengsel en kneed tot je een soepel deeg hebt.
Vorm het deeg tot een bal en leg het afgedekt een half uur in de koelkast.
Verhit voor de vulling de boter in een koekenpan en bak de champignons en ui op hoog vuur bruin.
Laat het vocht verdampen en neem de de groenten uit de pan.
Bak in dezelfde pan het gehakt rul en laat ook hier het vocht verdampen.
Voeg het gehakt toe aan de champignons en roer ook de ham, peterselie en geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout en peper en roer de 2 el bloem erdoor tot een stevig en plakkerig mengsel.

Verwarm de oven op 200C.
Verdeel het deeg is twee gelijke stukken en rol het uit tot 2 lappen van ongeveer 18 x 28 cm.
Leg 1 lap op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het vleesmengsel erover.
Laat rondom een randje deeg vrij en bestrijk dit met wat losgeklopt ei.
Leg de andere deeglap erover en druk de randen met een vork dicht.
Maak eventueel met restjes deeg een versiering op de bovenkant.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Bak de pastei in de oven in 35 / 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de pastei nog 10 minuten in de oven staan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de