Doorgaan naar hoofdcontent

Finse vleespastei

Na de Deense rollade uit de Dirk, nu een Finse vleespastei. We blijven dus nog even in het hoge noorden.
Het is misschien wel wat werk, maar je kunt de hele pastei al maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft af te bakken tegen de tijd dat je wilt gaan eten.
Een salade van veldsla en radijsjes is er erg lekker bij net als een cranberrycompote. Deze keer kwam hij uit een potje, maar de volgende keer ga ik die ook zelf maken.



Deeg
150 gr bloem
75 gr boter, in kleine blokjes
1 ei
4 el zure room

Vulling
1 el boter
125 gr champignons, fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt
500 gr rundergehakt
100 gr ham, fijngehakt
3 el peterselie, fijngesneden
50 gr geraspte kaas
2 el bloem

Meng de bloem in een kom met een snuf zout en wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel wordt.
Klop het ei los en schep de helft van het losgeklopte ei met de zure room door het bloemmengsel en kneed tot je een soepel deeg hebt.
Vorm het deeg tot een bal en leg het afgedekt een half uur in de koelkast.
Verhit voor de vulling de boter in een koekenpan en bak de champignons en ui op hoog vuur bruin.
Laat het vocht verdampen en neem de de groenten uit de pan.
Bak in dezelfde pan het gehakt rul en laat ook hier het vocht verdampen.
Voeg het gehakt toe aan de champignons en roer ook de ham, peterselie en geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout en peper en roer de 2 el bloem erdoor tot een stevig en plakkerig mengsel.

Verwarm de oven op 200C.
Verdeel het deeg is twee gelijke stukken en rol het uit tot 2 lappen van ongeveer 18 x 28 cm.
Leg 1 lap op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het vleesmengsel erover.
Laat rondom een randje deeg vrij en bestrijk dit met wat losgeklopt ei.
Leg de andere deeglap erover en druk de randen met een vork dicht.
Maak eventueel met restjes deeg een versiering op de bovenkant.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Bak de pastei in de oven in 35 / 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de pastei nog 10 minuten in de oven staan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.