Doorgaan naar hoofdcontent

Deense varkensrollade met appel en pruimen en gevulde aardappels

Het magazine van Dirk staat in het teken van de Scandinavische keuken.
Van Pippi Langkouskoekjes en smørrebrød tot aan deze gevulde varkensrollade. Op 24Kitchen zie ik ook steeds Scandinavische kookprogramma's voorbij komen, dus dat zal dan wel de huidige trend zijn. Veel vis, waar ik niet zo van hou, maar gelukkig dus ook lekkere vleesgerechten en veel zoetigheden.
Bij deze rollade aten wij doperwten en gevulde aardappelen.


1 varkensfricandeau van ongeveer 400 gr
1 appel, geschild en in kleine blokjes
6 gedroogde pruimen zonder pit, in kleine stukjes
1 tl kaneel
50 gr boter
100 ml droge witte wijn
125 ml slagroom
1 el roodfruitjam
zout en peper

Gevulde aardappelen
2 middelgrote aardappelen per persoon, schoongeboend
crème fraîche
fijn geraspte kaas
bieslook
klontje boter
zwarte peper

Snijd de fricandeau op 2/3 van de hoogte over de hele lengte in tot op 2 cm van de overliggende zijde.
Vouw dit stuk vlees open en snijd nu het vlees in vanaf de andere kant.
Vouw deze ook open, er ligt nu een lange lap vlees die overal even dik is.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Schep in een kom de appel en de pruimen om met kaneel, peper en zout.
Verdeel het mengsel over het vlees, maar laat aan de korte zijde elk 5 cm vrij.
Rol het vlees vanaf een korte zijde stevig op en bind het als een rollade elke 2 cm op met rolladetouw.
Verwarm de boter in een braadpan en bak de rollade rondom bruin.
Schenk de witte wijn erbij en vervolgens de room.
Stoof de rollade met de deksel schuin op de pan in 30 - 40 minuten zachtjes gaar.
Keer de rollade regelmatig.
Leg de rollade op een plank onder aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
Roer de jam door het stoofvocht en kook in tot een saus.

Gevulde aardappelen
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de aardappels op een bakplaat en zet ze ongeveer een half uur tot drie kwartier in de oven, tot een mes er gemakkelijk doorheen glijdt en ze gaar zijn.
Neem ze uit de oven, maar laat de oven aan staan.
Laat de aardappels iets afkoelen en halveer ze over de lengte.
Schep het grootste deel van de aardappel uit de schil tot je een randje van 5 mm overhoudt.
Zet de aardappels weer even terug in de oven. (Niet langer dan 10 minuten)
Pureer de eruit geschepte aardappel met boter, crème fraîche, kaas, bieslook en zwarte peper tot een grove puree.
Schep de puree terug in de aardappelschil en zet ze 10 - 15 minuten terug in de oven tot ze goed heet zijn en een kleurtje krijgen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...