Doorgaan naar hoofdcontent

Deense varkensrollade met appel en pruimen en gevulde aardappels

Het magazine van Dirk staat in het teken van de Scandinavische keuken.
Van Pippi Langkouskoekjes en smørrebrød tot aan deze gevulde varkensrollade. Op 24Kitchen zie ik ook steeds Scandinavische kookprogramma's voorbij komen, dus dat zal dan wel de huidige trend zijn. Veel vis, waar ik niet zo van hou, maar gelukkig dus ook lekkere vleesgerechten en veel zoetigheden.
Bij deze rollade aten wij doperwten en gevulde aardappelen.


1 varkensfricandeau van ongeveer 400 gr
1 appel, geschild en in kleine blokjes
6 gedroogde pruimen zonder pit, in kleine stukjes
1 tl kaneel
50 gr boter
100 ml droge witte wijn
125 ml slagroom
1 el roodfruitjam
zout en peper

Gevulde aardappelen
2 middelgrote aardappelen per persoon, schoongeboend
crème fraîche
fijn geraspte kaas
bieslook
klontje boter
zwarte peper

Snijd de fricandeau op 2/3 van de hoogte over de hele lengte in tot op 2 cm van de overliggende zijde.
Vouw dit stuk vlees open en snijd nu het vlees in vanaf de andere kant.
Vouw deze ook open, er ligt nu een lange lap vlees die overal even dik is.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Schep in een kom de appel en de pruimen om met kaneel, peper en zout.
Verdeel het mengsel over het vlees, maar laat aan de korte zijde elk 5 cm vrij.
Rol het vlees vanaf een korte zijde stevig op en bind het als een rollade elke 2 cm op met rolladetouw.
Verwarm de boter in een braadpan en bak de rollade rondom bruin.
Schenk de witte wijn erbij en vervolgens de room.
Stoof de rollade met de deksel schuin op de pan in 30 - 40 minuten zachtjes gaar.
Keer de rollade regelmatig.
Leg de rollade op een plank onder aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
Roer de jam door het stoofvocht en kook in tot een saus.

Gevulde aardappelen
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de aardappels op een bakplaat en zet ze ongeveer een half uur tot drie kwartier in de oven, tot een mes er gemakkelijk doorheen glijdt en ze gaar zijn.
Neem ze uit de oven, maar laat de oven aan staan.
Laat de aardappels iets afkoelen en halveer ze over de lengte.
Schep het grootste deel van de aardappel uit de schil tot je een randje van 5 mm overhoudt.
Zet de aardappels weer even terug in de oven. (Niet langer dan 10 minuten)
Pureer de eruit geschepte aardappel met boter, crème fraîche, kaas, bieslook en zwarte peper tot een grove puree.
Schep de puree terug in de aardappelschil en zet ze 10 - 15 minuten terug in de oven tot ze goed heet zijn en een kleurtje krijgen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de