donderdag 5 maart 2015

Deense varkensrollade met appel en pruimen en gevulde aardappels

Het magazine van Dirk staat in het teken van de Scandinavische keuken.
Van Pippi Langkouskoekjes en smørrebrød tot aan deze gevulde varkensrollade. Op 24Kitchen zie ik ook steeds Scandinavische kookprogramma's voorbij komen, dus dat zal dan wel de huidige trend zijn. Veel vis, waar ik niet zo van hou, maar gelukkig dus ook lekkere vleesgerechten en veel zoetigheden.
Bij deze rollade aten wij doperwten en gevulde aardappelen.


1 varkensfricandeau van ongeveer 400 gr
1 appel, geschild en in kleine blokjes
6 gedroogde pruimen zonder pit, in kleine stukjes
1 tl kaneel
50 gr boter
100 ml droge witte wijn
125 ml slagroom
1 el roodfruitjam
zout en peper

Gevulde aardappelen
2 middelgrote aardappelen per persoon, schoongeboend
crème fraîche
fijn geraspte kaas
bieslook
klontje boter
zwarte peper

Snijd de fricandeau op 2/3 van de hoogte over de hele lengte in tot op 2 cm van de overliggende zijde.
Vouw dit stuk vlees open en snijd nu het vlees in vanaf de andere kant.
Vouw deze ook open, er ligt nu een lange lap vlees die overal even dik is.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Schep in een kom de appel en de pruimen om met kaneel, peper en zout.
Verdeel het mengsel over het vlees, maar laat aan de korte zijde elk 5 cm vrij.
Rol het vlees vanaf een korte zijde stevig op en bind het als een rollade elke 2 cm op met rolladetouw.
Verwarm de boter in een braadpan en bak de rollade rondom bruin.
Schenk de witte wijn erbij en vervolgens de room.
Stoof de rollade met de deksel schuin op de pan in 30 - 40 minuten zachtjes gaar.
Keer de rollade regelmatig.
Leg de rollade op een plank onder aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
Roer de jam door het stoofvocht en kook in tot een saus.

Gevulde aardappelen
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de aardappels op een bakplaat en zet ze ongeveer een half uur tot drie kwartier in de oven, tot een mes er gemakkelijk doorheen glijdt en ze gaar zijn.
Neem ze uit de oven, maar laat de oven aan staan.
Laat de aardappels iets afkoelen en halveer ze over de lengte.
Schep het grootste deel van de aardappel uit de schil tot je een randje van 5 mm overhoudt.
Zet de aardappels weer even terug in de oven. (Niet langer dan 10 minuten)
Pureer de eruit geschepte aardappel met boter, crème fraîche, kaas, bieslook en zwarte peper tot een grove puree.
Schep de puree terug in de aardappelschil en zet ze 10 - 15 minuten terug in de oven tot ze goed heet zijn en een kleurtje krijgen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten