Doorgaan naar hoofdcontent

Breekbrood

Wat is er lekkerder dan de geur van versgebakken brood? Bijna niets! Dit brood uit de Hallo Jumbo met kruiden en knoflook is heerlijk bij een stoofschotel, barbecue of picknick. Het is niet moeilijk om te maken, neem er alleen wel even de tijd voor want het brood moet twee keer rijzen.
Door op de onderkant van het brood te kloppen kun je horen of het brood gaar is. Klinkt het hol dan is het gaar.

5 teentjes knoflook, fijngehakt
10 gr verse Italiaanse kruiden zoals salie, rozemarijn of oregano, fijngehakt
120 ml olijfolie
500 gr patentbloem
1 el zout
10 gr gedroogde gist
1 el grof zeezout

Meng de knoflook met de kruiden en de olijfolie.
Doe de bloem in een grote kom en roer er 1 el zout door.
Maak een kuiltje en strooi daar de gist in.
Voeg langs de rand van de kom de kruidenolie en 270 ml koud water toe.
Meng het mengsel met je vingers door elkaar terwijl je nog 50 ml water toevoegt.
Het deeg moet heel zacht zijn.
Sprenkel wat olijfolie op je werkblad en leg het deeg erop.
Kneed het deeg 10 minuten stevig door.

Leg het deeg in een ingevette plastic kom.
Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Het deeg moet in volume verdubbelen.

Verwarm de oven voor op 210C.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken.
Vorm er kleine bolletjes van en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrooi met zeezout en laat afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in 30 minuten goudbruin en gaar.
Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...