Doorgaan naar hoofdcontent

Snel stoofpotje met vis

Stond ik zomaar in korte tijd weer bij de visboer! In de Delicious zag ik dit Marokkaanse visstoofpotje staan en dat zag er zo lekker uit, dat ik er spontaan zin in kreeg.
En het was inderdaad heerlijk! Eigenlijk horen er ook nog vongole of andere schelpdieren in, maar die had de visboer niet op voorraad.
Serveer het stoofpotje met couscous met daarin geroosterde en grofgehakte pistachenootjes, een in ringen gesneden lente-uitje,wat fijngesneden tomaat en een beetje olijfolie en citroensap. Manlief houdt niet zo van verse koriander, maar ik wel dus dat deed ik er pas alleen op mijn bord bij.

2 el olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
ruim halve tl gemalen komijn
ruim halve tl gemberpoeder
ruim halve tl gemalen koriander
halve el harissa
6 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
200 gr stevige witvis, in stukken
75 gr sperziebonen, schoongemaakt
klein blikje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
200 gr tomatenblokjes uit blik
125 ml vis- of groentebouillon
60 gr diepvrieserwten
munt, fijngesneden

Verhit de olie in een pan en fruit de ui 3 - 4 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de knoflook, specerijen en harissa toe en bak al roerend 2 minuten mee.
Voeg de garnalen, vis, sperziebonen en kikkererwten toe.
Schep dit 2 minuten om en voeg de tomatenblokjes, bouillon, zout en peper toe.
Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes inkoken.
Voeg de doperwten toe en verwarm afgedekt 5 minuten.
Neem de pan van het vuur en strooi er de munt over.
Serveer met couscous.

En o ja, vis moet zwemmen, dus een glas witte wijn mag niet ontbreken!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...