Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolademuffins

Voor een aardbeientrifle had ik twee chocolademuffins nodig. Die had ik natuurlijk kant-en-klaar kunnen kopen, maar ik had wel weer eens zin om muffins te bakken. Even rondneuzen op internet en op Zoetrecepten kwam ik deze muffins tegen.
Het recept is gehalveerd, want 12 stuks zou wel iets teveel van het goede zijn.
Het is lekker om bovenop het beslag nog een paar stukjes chocolade te leggen, maar als je dan gaat testen of de cakejes gaar zijn moet je wel opletten dat je niet door die chocoladestukjes heen prikt. Het lijkt anders net alsof ze nog niet gaar zijn. Door deze ietwat domme actie, hebben ze bij mij iets te lang in de oven gestaan en zijn ze dus iets te droog geworden.

150 gram bloem
50 gram lichtbruine basterdsuiker
75 gram kristalsuiker
40 gram cacaopoeder
1/8 theelepel zout
halve tl kaneel
halve tl bakpoeder
kwart tl baking soda
1 ei
50 gram ongezouten roomboter
125 milliliter karnemelk
75 gram pure chocolade, in stukjes

Verwarm de oven voor op 200C.
Zet een muffinbakvorm met papieren muffinvormpjes daarin klaar.
Meng in een kom de bloem, cacaopoeder, zout, kaneel, zout, bakpoeder en baking soda.
Klop in een andere kom de boter romig met de basterd- en kristalsuiker.
Voeg het ei toe en klop goed door en dan de karnemelk.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot alles is opgenomen.
Niet langer, anders overwerk je het beslag.
Schep driekwart van de chocoladestukjes door het deeg.
Verdeel het deeg over 6 muffinsvormpjes en strooi de rest van de chocolade erover.
Bak de muffins in 18 minuten gaar in de oven.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...