Doorgaan naar hoofdcontent

Lasagne Bolognese


Met lasagne kun je je net zo uitsloven als dat jezelf wilt. Je kunt voor heel makkelijk gaan met een kant-en-klaarpakket; je kunt alles zelf maken zoals de lasagnebladen, de tomatensaus en de bechamelsaus; of je kunt voor een tussenweg kiezen zoals deze lasagne: de bladen en de bechamelsaus uit de supermarkt, maar de tomatensaus zelf maken. Bechamelsaus is niet moeilijk om te maken, maar die van Grand'Italia vind ik zo ontzettend lekker dus daar ga ik zelf niet aan sleutelen.

ongeveer 10 lasagnevellen
5 dl bechamelsaus
1 bol mozzarella
50 gr geraspte parmezaanse kaas
30 gr boter
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 wortel, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
75 gr pancetta of bakbacon, fijngesneden
300 gr gehakt
2 dl droge witte wijn
4 dl gezeefde tomaten
2 teentje knoflook, fijngesneden
peper en zout

Verhit de boter met de olijfolie en fruit daarin op laag vuur 5 minuten de ui, wortel en bleekselderij.
Voeg de pancetta en het gehakt toe en bak dit 5 minuten tot het gehakt rul is.
Schenk de wijn erbij en laat zachtjes koken tot alle wijn verdampt is.
Voeg zout, peper, gezeefde tomaten en de knoflook toe en laat de saus zachtjes 45 tot 60 minuten koken.
Als de saus te droog wordt, voeg dan een beetje water of bouillon toe.

Verwarm de oven voor op 200C.
Schep de helft van de bechamelsaus in een rechthoekige ovenschaal.
Leg daarop en laagje lasagnevellen.
Schep hierop wat gehaktsaus en enkele plakken mozzarella.
Leg weer een laagje lasagnevellen in de schaal met daarop gehaktsaus en mozzarella.
Ga zo door tot de ingredienten op zijn. (ik maak meestal 3 lagen)
Eindig met lasagnevellen en schenk daar de andere helft van de bechamelsaus over.
Strooi de parmezaanse kaas erover.
Bak de lasagne 20-30 minuten in het midden van de oven gaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de