Doorgaan naar hoofdcontent

Lasagne Low Todrigg


Er staat al een lasagne op dit blog, maar dit is een heel ander recept. Het huisje waar we zitten heet Low Todrigg en daarom heb ik deze lasagne daar maar naar vernoemd. De lasagne is aan te bevelen, maar het huisje zeer zeker ook. Als je van rust en wandelen houdt, dan zit je hier prima!

9 lasagnevellen, voorgekookt
250 gr bakbacon in stukjes
1 ui, fijngesneden
2 teentje knoflook, geperst
400 gr spinazie
200 gr ricotta
600 gr tomaten, gehalveerd
600 ml melk
25 gr boter
2 flinke el bloem
75 gr geraspte kaas
1 bolletje mozzarella in plakken

Verwarm de oven voor op 180 gr.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg de tomaten met de snijkant naar boven, besprenkel met olijfolie, peper en zout.
Bak ze ongeveer een uur in de oven.
Bak de baconreepjes uit in een beetje olijfolie.
Voeg tegen het eind de ui en knoflook toe en bak nog even goed door.
Doe het geheel op een bord.
Roerbak de spinazie in dezelfde pan tot de blaadjes zijn geslonken.
Laat goed uitlekken.
Breng de melk tegen de kook aan.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe en bak die 1 -2 minuten mee.
Neem de pan van het vuur en klop de melk geleidelijk erdoor tot je een gladde saus hebt.
Voeg de helft van de geraspte kaas toe.
Schep een beetje saus in een rechthoekige ovenschaal.
Leg er een laag lasagnevellen op.
Leg de helft van de tomaatjes, de spinazie en het spek-uimengsel erop.
Verdeel de helft van de ricotta erover.
Maak zo nog een laag en eindig met een laag lasagnevellen.
Schenk de rest van de saus erover en leg de plakken mozzarella en de rest van de kaas erover.
Bak een half uur in de oven.
Laat de lasagne 10 minuten staan voordat je hem opdient.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de