Doorgaan naar hoofdcontent

Romige pastaschotel

Maar weer eens iets met pasta, toch wel één van onze favoriete basisingrediënten! Hoewel we vandaag veel buiten actief zijn geweest, hielden we toch nog wat over. Het is namelijk best een stevig maaltje. Goed voor drie personen dus. Het recept komt uit de Delicious van januari en is van Katie Quinn Davies die een fantastisch weblog heeft. Als je daar doorheen bladert, wil je alleen nog maar de keuken in!

250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
250 gr pasta, bijvoorbeeld penne
125 gr salami, in stukjes
30 gr boter
25 gr bloem
5 dl melk
60 gr geraspte Parmezaanse kaas + wat extra
nootmuskaat
1 tl chilivlokken
2 el slagroom
40 ml witte wijn
basilicum
olijfolie

Verwarm de oven voor op 175C.
Leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op een bakplaat en sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout.
Rooster de tomaat 25 minuten in de oven.
Neem de plaat uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200C.
Kook de pasta in 7 à 8 minuten beetgaar in water met zout en een scheut olijfolie.
Giet de pasta af en spoel met koud water af.
Schep de pasta met een scheut olijfolie, de salami,tomaatjes, peper en zout in een ovenschaal en schep goed door elkaar.
Smelt de boter in een pan op matig vuur.
Doe de bloem erbij en roer het geheel glad.
Laat de bloem 2 minuten garen, terwijl je blijf roeren.
Zet het vuur iets lager en voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk toe, zodat er een dikke, gladde saus ontstaat.
Neem de pan van het vuur en voeg een snuf nootmuskaat, de Parmezaanse kaas, chilivlokken en slagroom toe.
Roer de saus goed door en schenk hem samen met de wijn over de pasta.
Schep alles goed door elkaar, roer de basilicumblaadjes erdoor en strooi er nog flink wat Parmezaanse kaas over.
Bak het gerecht 30 - 40 minuten in de oven tot het goudbruin ziet.
Bestrooi voor serveren met nog wat basilicum.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de