Doorgaan naar hoofdcontent

Aspergerisotto

Het is nu aspergetijd, dus grijp ik mijn kans en probeer zoveel mogelijk uit. Deze vegetarisch risotto komt uit de Allerhande en is heerlijk zacht van smaak. Er gaan witte en groene asperges in, zo kun je mooi het verschil proeven tussen beide soorten.


250 gr witte asperges, geschild en houtachtige onderkant verwijderd
250 gr groene asperges, alleen de houtachtige onderkant verwijderd
2 teentje knoflook, fijngesneden
1 el olijfolie
250 gr risottorijst
100 ml droge witte wijn
50 gr Grana Padano of Parmezaanse kaas, geraspt
2 lente-uitje, in ringetjes
25 gr roomboter

Doe de asperges in pan met ruim water en zout en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken, draai het vuur uit en laat nog 10 minuten staan.
Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan.
Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm, houd de punten apart.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de knoflook 1 minuut op laag vuur.
Voeg de rijst toe en bak deze 1 minuut mee.
Schenk de wijn erbij en roer totdat deze is opgenomen.
Voeg dan een scheut kookvocht van de asperges toe en roer tot deze is opgenomen.
Ga zo door tot de risotto gaar is, dat duurt ongeveer 20 minuten.
Neem de pan van het vuur en schep de stukjes asperges, lente-ui, 2/3 van de kaas en boter door de risotto.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe een deksel op de pan en laat 3 minuten staan.
Verdeel de risotto over twee borden en garneer met de aspergepunten en de rest van de kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.