Doorgaan naar hoofdcontent

Aspergerisotto

Het is nu aspergetijd, dus grijp ik mijn kans en probeer zoveel mogelijk uit. Deze vegetarisch risotto komt uit de Allerhande en is heerlijk zacht van smaak. Er gaan witte en groene asperges in, zo kun je mooi het verschil proeven tussen beide soorten.


250 gr witte asperges, geschild en houtachtige onderkant verwijderd
250 gr groene asperges, alleen de houtachtige onderkant verwijderd
2 teentje knoflook, fijngesneden
1 el olijfolie
250 gr risottorijst
100 ml droge witte wijn
50 gr Grana Padano of Parmezaanse kaas, geraspt
2 lente-uitje, in ringetjes
25 gr roomboter

Doe de asperges in pan met ruim water en zout en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken, draai het vuur uit en laat nog 10 minuten staan.
Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan.
Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm, houd de punten apart.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de knoflook 1 minuut op laag vuur.
Voeg de rijst toe en bak deze 1 minuut mee.
Schenk de wijn erbij en roer totdat deze is opgenomen.
Voeg dan een scheut kookvocht van de asperges toe en roer tot deze is opgenomen.
Ga zo door tot de risotto gaar is, dat duurt ongeveer 20 minuten.
Neem de pan van het vuur en schep de stukjes asperges, lente-ui, 2/3 van de kaas en boter door de risotto.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe een deksel op de pan en laat 3 minuten staan.
Verdeel de risotto over twee borden en garneer met de aspergepunten en de rest van de kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de