zondag 25 mei 2014

Rabarber-aardbeiencrumble

Een collega nam afgelopen week deze crumble mee naar het werk vanwege haar verjaardag. Dat was een heerlijk stukje taart bij de koffie op maandagochtend!
Bij mijn ouders stond nog flink wat rabarber in de tuin, dus het kon niet uitblijven om het ook meteen te maken. Het recept is van Yvette van Boven en stond een paar weken geleden in de Volkskrant. Mijn kruimeldeeg was iets te fijn geworden, zodat het een beetje in de crumble was gezakt. Voor de smaak maakte dat niet zoveel uit, maar het oog wil ook wat. Dus de volgende keer iets grotere kruimels houden.

Voor 4 - 6 personen

350 gr rabarber, in stukjes van ongeveer 1,5 cm
50 ml water
sap van 1 sinaasappel
100 gr rietsuiker
naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt
1 el gemberpoeder (djahé)
200 gr aardbeien

Voor de crumblelaag:
100 gr koude boter
100 gr rietsuiker
100 gr bloem
1 tl kaneel
snuf zout

Verwarm de oven voor op 180C.
Doe de rabarber in een ovenschaal en schep om met het water, sinaasappelsap, suiker, rozemarijn en gemberpoeder.
Bak de rabarber 25 minuten in de oven.
Maak het crumbledeeg door alle ingrediënten te kneden tot grove kruimels.
Zet in de koelkast om nog even op te stijven.
Neem de schaal uit de oven en schep de aardbeien erdoor.
Strooi de kruimels over de rabarber.
Bak de crumble in 35 minuten gaar en goudbruin.

De crumble is koud lekker, maar nog een beetje warm met een schepje crème fraîche of een bolletje ijs is natuurlijk ook heerlijk!

3 opmerkingen: