Doorgaan naar hoofdcontent

Rabarber-aardbeiencrumble

Een collega nam afgelopen week deze crumble mee naar het werk vanwege haar verjaardag. Dat was een heerlijk stukje taart bij de koffie op maandagochtend!
Bij mijn ouders stond nog flink wat rabarber in de tuin, dus het kon niet uitblijven om het ook meteen te maken. Het recept is van Yvette van Boven en stond een paar weken geleden in de Volkskrant. Mijn kruimeldeeg was iets te fijn geworden, zodat het een beetje in de crumble was gezakt. Voor de smaak maakte dat niet zoveel uit, maar het oog wil ook wat. Dus de volgende keer iets grotere kruimels houden.

Voor 4 - 6 personen

350 gr rabarber, in stukjes van ongeveer 1,5 cm
50 ml water
sap van 1 sinaasappel
100 gr rietsuiker
naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt
1 el gemberpoeder (djahé)
200 gr aardbeien

Voor de crumblelaag:
100 gr koude boter
100 gr rietsuiker
100 gr bloem
1 tl kaneel
snuf zout

Verwarm de oven voor op 180C.
Doe de rabarber in een ovenschaal en schep om met het water, sinaasappelsap, suiker, rozemarijn en gemberpoeder.
Bak de rabarber 25 minuten in de oven.
Maak het crumbledeeg door alle ingrediënten te kneden tot grove kruimels.
Zet in de koelkast om nog even op te stijven.
Neem de schaal uit de oven en schep de aardbeien erdoor.
Strooi de kruimels over de rabarber.
Bak de crumble in 35 minuten gaar en goudbruin.

De crumble is koud lekker, maar nog een beetje warm met een schepje crème fraîche of een bolletje ijs is natuurlijk ook heerlijk!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...