Doorgaan naar hoofdcontent

Wortelcake

Er waren nog wat worteltjes over van de Japanse kip van vrijdag, dus daar wilde ik wat mee doen. Al bladerend door het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, kwam ik dit recept tegen. Omdat er geen boter in deze zoete cake zit, is hij vrij licht maar toch rijk van smaak.
Je kunt de wortel eventueel ook vervangen door courgette, pompoen of zelfs bietjes!

200 gr lichtbruine basterdsuiker
4 grote eieren, gescheiden
200 gr fijngeraspte wortel
1 el citroensap
100 gr rozijnen
100 gr amandelmeel
200 gr zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 tl kaneel
geraspte nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 170.
Vet een cakeblik van 10 x 25 cm in en bedek de binnenkant met bakpapier.
Spoel de rozijnen af met lauw water en dep ze droog met keukenpapier.
Mix de suiker met de eidooiers ongeveer 3 minuten tot het licht en romig is.
Roer de geraspte wortel, citroensap, rozijnen en amandelmeel er voorzichtig door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel, zout en specerijen boven het beslag en schep dit er ook voorzichtig door.
Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom tot zachte pieken die omhoog blijven staan.
Roer een volle eetlepel van het eiwit door het beslag om dit wat losser te maken.
Vouw er vervolgens de rest zo luchtig mogelijk doorheen.
Schenk het beslag in de cakevorm en in 50 - 60 minuten gaar.
(Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen.)
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en zet de cake dan op een rooster om helemaal af te koelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...