Er waren nog wat worteltjes over van de Japanse kip van vrijdag, dus daar wilde ik wat mee doen. Al bladerend door het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, kwam ik dit recept tegen. Omdat er geen boter in deze zoete cake zit, is hij vrij licht maar toch rijk van smaak.
Je kunt de wortel eventueel ook vervangen door courgette, pompoen of zelfs bietjes!
200 gr lichtbruine basterdsuiker
4 grote eieren, gescheiden
200 gr fijngeraspte wortel
1 el citroensap
100 gr rozijnen
100 gr amandelmeel
200 gr zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 tl kaneel
geraspte nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 170.
Vet een cakeblik van 10 x 25 cm in en bedek de binnenkant met bakpapier.
Spoel de rozijnen af met lauw water en dep ze droog met keukenpapier.
Mix de suiker met de eidooiers ongeveer 3 minuten tot het licht en romig is.
Roer de geraspte wortel, citroensap, rozijnen en amandelmeel er voorzichtig door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel, zout en specerijen boven het beslag en schep dit er ook voorzichtig door.
Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom tot zachte pieken die omhoog blijven staan.
Roer een volle eetlepel van het eiwit door het beslag om dit wat losser te maken.
Vouw er vervolgens de rest zo luchtig mogelijk doorheen.
Schenk het beslag in de cakevorm en in 50 - 60 minuten gaar.
(Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen.)
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en zet de cake dan op een rooster om helemaal af te koelen.
Je kunt de wortel eventueel ook vervangen door courgette, pompoen of zelfs bietjes!
200 gr lichtbruine basterdsuiker
4 grote eieren, gescheiden
200 gr fijngeraspte wortel
1 el citroensap
100 gr rozijnen
100 gr amandelmeel
200 gr zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 tl kaneel
geraspte nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 170.
Vet een cakeblik van 10 x 25 cm in en bedek de binnenkant met bakpapier.
Spoel de rozijnen af met lauw water en dep ze droog met keukenpapier.
Mix de suiker met de eidooiers ongeveer 3 minuten tot het licht en romig is.
Roer de geraspte wortel, citroensap, rozijnen en amandelmeel er voorzichtig door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel, zout en specerijen boven het beslag en schep dit er ook voorzichtig door.
Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom tot zachte pieken die omhoog blijven staan.
Roer een volle eetlepel van het eiwit door het beslag om dit wat losser te maken.
Vouw er vervolgens de rest zo luchtig mogelijk doorheen.
Schenk het beslag in de cakevorm en in 50 - 60 minuten gaar.
(Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen.)
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en zet de cake dan op een rooster om helemaal af te koelen.
Reacties
Een reactie posten