Doorgaan naar hoofdcontent

Japanse kip

Een zonnig, kleurijk gerecht. Het is ook lekker licht, dus ideaal als je nog bijvoorbeeld wilt gaan sporten. De basis van dit recept komt uit het blaadje van de Dirk, maar ik heb er het een en ander aan veranderd. En zo vonden wij het erg lekker!


2 kipfilets
150 gr sugarsnaps
100 gr taugé
250 gr geraspte waspeen, in de lengte in kwarten gesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 el oestersaus
1 tl fijngehakte, verse gember
3 el wokolie
1,5 kopje rijst
2 lente-ui in ringen

Teriyaki
2 el sherry
2 el witte wijnazijn
4 el Japanse sojasaus
4 el water
2 el bruine suiker
1 teen knoflook, in vieren
4 dunne plakjes verse gember

Verwarm de oven met een ovenschaal erin voor op 120C.
Doe alle ingrediënten voor de teriyaki in een steelpannetje en laat op hoog vuur in 3 minuten iets inkoken.
Breng een flinke pan water aan de kook.
Kook de worteltjes 3 minuten, schep uit het water en spoel af met koud water.
Kook de sugarsnaps 2 minuten, schep uit het water en spoel af met koud water.
Kook de rijst in hetzelfde water in 10 minuten gaar.
Snijd ondertussen de kipfilet in de lengte door en smeer de filets in met de teriyaki.
Verhit in een wok 1 el olie en bak de kip 1 à 2 minuten aan beide kanten lichtbruin.
Leg de kip in de ovenschaal en bestrijk nogmaals met de saus.
Zet de schaal 10 minuten in de oven tot de kip gaar is.
Bestrijk halverwege nog een keer met de saus.
Verhit de rest van de wokolie in de wok en roerbak de wortels en sugarsnaps 2 à 3 minuten.
Voeg de taugé, oestersaus, knoflook en gember toe en roerbak tot de groenten beetgaar zijn.
Schep de rijst en lente-ui erdoor en roerbak nog 1 minuutje.
Breng op smaak met zout.
Verdeel de rijst met groenten over 2 borden en leg de kipfilets er bovenop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.