Doorgaan naar hoofdcontent

Tartelette au crème citron

Een deftige naam voor een mooi gebakje. Dit recept kwam ik tegen op de leuke website Yellow Lemon Tree. Er staan daar meer variaties, maar deze leek mij erg lekker. En dat was het ook: zoet en zuur tegelijk, heerlijk! De andere recepten ga ik zeker ook nog een keer uitproberen.
Het zijn maar hele kleine hoeveelheden omdat ik echt maar 2 taartjes wilde maken. Voor 4 tot 6 taartjes of 1 grotere verdubbel je gewoon de hoeveelheden.

Zanddeeg
50 gr bloem
snufje zout
20 gr poedersuiker of fijne kristalsuiker
7 gr gemalen amandelen
30 gr koude boter
7 gr losgeklopt ei
2 vormpjes van 10 - 14 cm doorsnede

Lemon curd
rasp en sap van 1 citroen
1 ei
45 gr suiker
55 gr zachte boter

Maak eerst het deeg door alle ingrediënten behalve het ei door elkaar te mengen tot je een zanderig deeg hebt.
Doe er dan een heel klein beetje ei bij en kneed het deeg tot een mooie bal.
Leg het deeg verpakt in huishoudfolie of bakpapier een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170C.
Rol het deeg uit tot een 3 à 5 mm dunne plak.
Bekleed de ingevette vormpjes met het deeg en bak de taartjes in 8 tot 10 minuten gaar en goudbruin.
Maak de lemon curd door het citroensap met de rasp, suiker en ei met een garde goed door elkaar te kloppen.
Hang de kom boven een pan met kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en blijf roeren tot het citroenmengsel dik wordt.
Haal de kom uit de pan en meng de boter erdoor.
Giet de citroencrème in de voorgebakken taartjes en ze 30 minuten in de koelkast.
Garneer voor serveren met wat licht gezoete slagroom en een paar (ontdooide diepvries-) frambozen.

Reacties

  1. Wauw, wat zijn ze mooi geworden! Leuk dat je ze gemaakt hebt. Deze zijn ook mijn favoriet :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de