Frankrijk en Engeland in één. De heerlijke volle smaak van de in rode wijn gestoofde kippendijen en dat dan in een pie. Heerlijk, prima eten voor de gure herfst of koude winter.
Het kost wel even wat tijd, maar het is niet echt moeilijk om te maken.
Serveer de pastei met een groene salade. Het recept komt uit het novembernummer van Delicious.
Deeg (pie- of briseerdeeg)
125 gr koude boter
250 gr bloem
1/2 tl zout
1 eidooier
50 ml ijskoud water
Coq-au-vin pastei
4 kippendijen, zonder bot, in stukjes
3 el bloem
2 plakken bakbacon, fijngesneden
1 wortel, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grofgesneden
250 gr kastanjechampignons, gehalveerd
6 takjes verse tijm, blaadjes geplukt
125 ml kippenbouillon
280 ml rode wijn
1 portie deeg
2 el semolina of paneermeel
1 ei
Begin met het maken van het deeg door de koude boter in blokjes te snijden en met de bloem en zout te mengen.
Kneed het met je vingertoppen tot een kruimelige massa.
Maak een kuiltje in het midden, voeg de eidooier en het water toe en meng alles snel tot een samenhangend deeg.
Vorm er een bal van en leg afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan.
Bak de kip in twee delen mooi bruin en schep op een bord.
Bestrooi de kip met bloem en schep goed om.
Veeg de pan schoon en verhit weer een scheutje olie.
Bak de baconreepjes in 2 minuten krokant.
Voeg de champignons, ui, wortel, selderij en tijm toe en bak 4 minuten.
Voeg de bouillon en wijn toe en doe dan de kip met alle bloem erbij.
Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen.
Laat de vulling afkoelen.
Verdeel tweederde van het deeg over de bodem en wand van een springvorm van 20 cm.
Bestrooi de bodem met een dun laagje semolina of paneermeel en verdeel de vulling hierover.
Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en leg die op de vulling.
Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei.
Snijd het midden van het deegdeksel kruislings in zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
Bak de pastei 50 minuten of tot deze mooi goudbruin is.
Laat de pastei 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Het kost wel even wat tijd, maar het is niet echt moeilijk om te maken.
Serveer de pastei met een groene salade. Het recept komt uit het novembernummer van Delicious.
Deeg (pie- of briseerdeeg)
125 gr koude boter
250 gr bloem
1/2 tl zout
1 eidooier
50 ml ijskoud water
Coq-au-vin pastei
4 kippendijen, zonder bot, in stukjes
3 el bloem
2 plakken bakbacon, fijngesneden
1 wortel, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grofgesneden
250 gr kastanjechampignons, gehalveerd
6 takjes verse tijm, blaadjes geplukt
125 ml kippenbouillon
280 ml rode wijn
1 portie deeg
2 el semolina of paneermeel
1 ei
Begin met het maken van het deeg door de koude boter in blokjes te snijden en met de bloem en zout te mengen.
Kneed het met je vingertoppen tot een kruimelige massa.
Maak een kuiltje in het midden, voeg de eidooier en het water toe en meng alles snel tot een samenhangend deeg.
Vorm er een bal van en leg afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan.
Bak de kip in twee delen mooi bruin en schep op een bord.
Bestrooi de kip met bloem en schep goed om.
Veeg de pan schoon en verhit weer een scheutje olie.
Bak de baconreepjes in 2 minuten krokant.
Voeg de champignons, ui, wortel, selderij en tijm toe en bak 4 minuten.
Voeg de bouillon en wijn toe en doe dan de kip met alle bloem erbij.
Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen.
Laat de vulling afkoelen.
Verdeel tweederde van het deeg over de bodem en wand van een springvorm van 20 cm.
Bestrooi de bodem met een dun laagje semolina of paneermeel en verdeel de vulling hierover.
Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en leg die op de vulling.
Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei.
Snijd het midden van het deegdeksel kruislings in zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
Bak de pastei 50 minuten of tot deze mooi goudbruin is.
Laat de pastei 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Reacties
Een reactie posten