Doorgaan naar hoofdcontent

Coq-au-vin pastei

Frankrijk en Engeland in één. De heerlijke volle smaak van de in rode wijn gestoofde kippendijen en dat dan in een pie. Heerlijk, prima eten voor de gure herfst of koude winter.
Het kost wel even wat tijd, maar het is niet echt moeilijk om te maken.
Serveer de pastei met een groene salade. Het recept komt uit het novembernummer van Delicious.

Deeg (pie- of briseerdeeg)
125 gr koude boter
250 gr bloem
1/2 tl zout
1 eidooier
50 ml ijskoud water

Coq-au-vin pastei
4 kippendijen, zonder bot, in stukjes
3 el bloem
2 plakken bakbacon, fijngesneden
1 wortel, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grofgesneden
250 gr kastanjechampignons, gehalveerd
6 takjes verse tijm, blaadjes geplukt
125 ml kippenbouillon
280 ml rode wijn
1 portie deeg
2 el semolina of paneermeel
1 ei

Begin met het maken van het deeg door de koude boter in blokjes te snijden en met de bloem en zout te mengen.
Kneed het met je vingertoppen tot een kruimelige massa.
Maak een kuiltje in het midden, voeg de eidooier en het water toe en meng alles snel tot een samenhangend deeg.
Vorm er een bal van en leg afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan.
Bak de kip in twee delen mooi bruin en schep op een bord.
Bestrooi de kip met bloem en schep goed om.
Veeg de pan schoon en verhit weer een scheutje olie.
Bak de baconreepjes in 2 minuten krokant.
Voeg de champignons, ui, wortel, selderij en tijm toe en bak 4 minuten.
Voeg de bouillon en wijn toe en doe dan de kip met alle bloem erbij.
Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen.
Laat de vulling afkoelen.

Verdeel tweederde van het deeg over de bodem en wand van een springvorm van 20 cm.
Bestrooi de bodem met een dun laagje semolina of paneermeel en verdeel de vulling hierover.
Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en leg die op de vulling.
Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei.
Snijd het midden van het deegdeksel kruislings in zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
Bak de pastei 50 minuten of tot deze mooi goudbruin is.
Laat de pastei 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de