zondag 5 oktober 2014

Vlaamse schotel met bokier en gekruide aardappeltjes

Als je naar buiten kijkt of buiten bent, lijkt het op de meeste dagen nog zomer. Maar de herfst is echt in aantocht, althans aan de kleuren van de bomen te zien maar ook in tijdschriften en kookbladen. En hoewel de zomer voor mij eindeloos mag duren, heb ik ook wel weer heel veel zin in al die herfstgerechten. Volle, aardse smaken, heerlijk! In de herfstfolder van de Plus staan een paar van die gerechten waaronder deze Vlaamse stoofschotel met bokbier.
Zo'n stoofschotel is lekker met grof bruin brood, friet of deze lekkere aardappelpartjes:
Het recept daarvan las ik op Keukenliefde, inderdaad een blog om van te smullen zoals er boven staat.
In het originele recept wordt uitgegaan van het sap van een sinaasappel of manderijn, maar die had ik allebei niet meer in huis. Een scheutje dubbeldrank deed het ook prima.

Vlaamse schotel
300 gr hamlappen, in blokken van 5 cm
1 el bloem
25 gr boter
2 uien, in parten
100 gr gerookte spekblokjes
1 flesje bokbier
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 el mosterd
200 gr wortel, in stukken
200 gr gedroogde pruimen zonder pit
2 el gehakte peterselie

Gekruide aardappelpartjes
500 gr aardappels, schoongeboend en in partjes
2 tl mosterd
halve tl paprikapoeder
halve tl chilipoeder
sap van een halve mandarijn (of dus een scheutje dubbeldrank)
olijfolie
peper en zout

Bestrooi voor de stoofschotel het vlees met peper, zout en bloem.
Verhit de boter en bak het vlees in 5 minuten rondom bruin.
Schep het vlees uit de pan.
Bak de uien en spekjes 2 minuten in het achtergebleven vet.
Schenk het bier erbij en breng aan de kook.
Voeg het vlees, de laurier, tijm en mosterd toe en stoof zachtjes 45 minuten met een deksel op de pan.
Voeg na 15 minuten de wortel en pruimen toe.

Verhit de oven voor op 200 C.
Verdeel de aardappelpartjes over een bakplaat.
Besprenkel royaal met olijfolie en bak de aardappeltjes 15 minuten in de oven.
Roer ondertussen van de mosterd, paprika- en chilipoeder en het sap een dik kruidenmengsel.
Neem de aardappeltjes na een kwartier uit de oven en schep het kruidenmengsel erdoor.
Zet de gekruide aardappeltjes nog een half uur in de oven.
Schep ze halverwege nog een keertje om.

Verwijder de laurierblaadjes en tijm uit de stoofschotel en bestrooi met peterselie.
Serveer met de gekruide aardappeltjes.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten