Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstrisotto

Gisteren schreef ik al over lekkere herfstgerechten. Deze risotto -ook uit de Plusfolder- past hier heel goed bij.
Het donkere bier, de paddenstoelen en het spek maken het tot een echt lekker bordje comfort food, dat je het liefst bij de open haard zou opeten.

4 el olijfolie
1 ui fijngesnipperd
100 gr ontbijkspekreepjes
250 gr gemengde paddenstoelen, schoongeveegd en in plakjes
250 gr risottorijst
half flesje Westmalle Tripel
ca. 600 ml hete vleesbouillon van een tablet
6 salieblaadjes
1 el boter
Parmezaanse kaas

Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit de ui 5 minuten, zonder te kleuren.
Voeg de spekreepjes toe en bak deze een paar minuten mee.
Voeg de paddenstoelen toe en roerbak deze op hoge stand een minuut.
Roer de rijst erdoor en laat al roerend licht bakken tot alle korrels glanzen.
Blus af met het bier en laat dit op hoge stand inkoken tot het schuim is verdwenen.
Zet het vuur laag en voeg daarna telkens een pollepel bouillon toe.
Doe pas de volgende schep erbij als de vorige is opgenomen door de rijst.
Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar.
Verhit ondertussen 2 el olijfolie in een koekenpan en frituur de salieblaadjes kort zonder te verkleuren.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Neem de pan risotto van het vuur en roer de boter erdoor.
Dek de pan af en laat de risotto 5 minuten rusten.
Serveer de risotto met de salie en Parmezaanse kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...