Doorgaan naar hoofdcontent

Eendenborstfilet met rucolastamppot

Eend is iets wat wij maar weinig eten, terwijl het toch ontzettend lekker is. In ieder geval was deze tamme eend dat!
Het recept komt weer uit de Plusfolder. Daarin wordt kant-en-klare sinaasappelsaus en aardappelpuree gebruikt, maar dat is natuurlijk mijn eer te na.
Daarom hieronder ook het recept voor een volle, zachte sinaasappelsaus die heerlijk smaakt bij de eend. Eigenlijk hadden er nog stoofpeertjes bij gemoeten, maar die was ik helemaal vergeten. Volgende keer beter!

2 tamme eendenborstfilets
halve tl. garam masala of vijfkruidenpoeder
2 takjes tijm, blaadjes gerist
1 cm rode peper, fijngehakt
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
500 gr aardappelen
scheutje melk
klontje boter
nootmuskaat
75 gr rucola, grof gehakt
1 sjalotje, gesnipperd
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
sap van 1 grote sinaasappel
50 g suiker
200 ml wildfond
1 plak ontbijtkoek

Kerf de eendenborstfilets aan de vetkant ruitvormig in.
Wrijf deze kant in met de garam masala, zout en peper.
Meng de tijm met de rode peper en knoflook en bestrijk de andere kant van de filets daarmee.
Laat 15 minuten intrekken.
Kook de aardappelen gaar.
Laat voor de saus de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren.
Op de website van 24Kitchen kun je eventueel zien hoe dat moet.
Blus de karamel af met het sinaasappelsap. Pas op voor hete spetters!
Voeg de wildfond toe en laat zachtjes koken.
Breek de ontbijtkoek in stukjes en voeg deze toe om de saus te binden en een lekker smaakje te geven.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de eend ongeveer 7 minuten op de vetkant.
Keer het vlees om en bak nog 2 minuten.
Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Schenk bijna al het vet uit de pan en bak het sjalotje en de rozemarijn 3 minuten.
Blus af met de sinaasappelsaus.
Giet de aardappels af.
Breng een bodempje melk met een klontje boter en wat nootmuskaat aan de kook.
Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels fijn met de warme melk.
Roer de rucola door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de stamppot over de 2 borden en leg de filets er bovenop.
Serveer met de sinaasappelsaus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...