Eend is iets wat wij maar weinig eten, terwijl het toch ontzettend lekker is. In ieder geval was deze tamme eend dat!
Het recept komt weer uit de Plusfolder. Daarin wordt kant-en-klare sinaasappelsaus en aardappelpuree gebruikt, maar dat is natuurlijk mijn eer te na.
Daarom hieronder ook het recept voor een volle, zachte sinaasappelsaus die heerlijk smaakt bij de eend. Eigenlijk hadden er nog stoofpeertjes bij gemoeten, maar die was ik helemaal vergeten. Volgende keer beter!
2 tamme eendenborstfilets
halve tl. garam masala of vijfkruidenpoeder
2 takjes tijm, blaadjes gerist
1 cm rode peper, fijngehakt
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
500 gr aardappelen
scheutje melk
klontje boter
nootmuskaat
75 gr rucola, grof gehakt
1 sjalotje, gesnipperd
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
sap van 1 grote sinaasappel
50 g suiker
200 ml wildfond
1 plak ontbijtkoek
Kerf de eendenborstfilets aan de vetkant ruitvormig in.
Wrijf deze kant in met de garam masala, zout en peper.
Meng de tijm met de rode peper en knoflook en bestrijk de andere kant van de filets daarmee.
Laat 15 minuten intrekken.
Kook de aardappelen gaar.
Laat voor de saus de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren.
Op de website van 24Kitchen kun je eventueel zien hoe dat moet.
Blus de karamel af met het sinaasappelsap. Pas op voor hete spetters!
Voeg de wildfond toe en laat zachtjes koken.
Breek de ontbijtkoek in stukjes en voeg deze toe om de saus te binden en een lekker smaakje te geven.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de eend ongeveer 7 minuten op de vetkant.
Keer het vlees om en bak nog 2 minuten.
Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Schenk bijna al het vet uit de pan en bak het sjalotje en de rozemarijn 3 minuten.
Blus af met de sinaasappelsaus.
Giet de aardappels af.
Breng een bodempje melk met een klontje boter en wat nootmuskaat aan de kook.
Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels fijn met de warme melk.
Roer de rucola door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de stamppot over de 2 borden en leg de filets er bovenop.
Serveer met de sinaasappelsaus.
Het recept komt weer uit de Plusfolder. Daarin wordt kant-en-klare sinaasappelsaus en aardappelpuree gebruikt, maar dat is natuurlijk mijn eer te na.
Daarom hieronder ook het recept voor een volle, zachte sinaasappelsaus die heerlijk smaakt bij de eend. Eigenlijk hadden er nog stoofpeertjes bij gemoeten, maar die was ik helemaal vergeten. Volgende keer beter!
2 tamme eendenborstfilets
halve tl. garam masala of vijfkruidenpoeder
2 takjes tijm, blaadjes gerist
1 cm rode peper, fijngehakt
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
500 gr aardappelen
scheutje melk
klontje boter
nootmuskaat
75 gr rucola, grof gehakt
1 sjalotje, gesnipperd
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
sap van 1 grote sinaasappel
50 g suiker
200 ml wildfond
1 plak ontbijtkoek
Kerf de eendenborstfilets aan de vetkant ruitvormig in.
Wrijf deze kant in met de garam masala, zout en peper.
Meng de tijm met de rode peper en knoflook en bestrijk de andere kant van de filets daarmee.
Laat 15 minuten intrekken.
Kook de aardappelen gaar.
Laat voor de saus de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren.
Op de website van 24Kitchen kun je eventueel zien hoe dat moet.
Blus de karamel af met het sinaasappelsap. Pas op voor hete spetters!
Voeg de wildfond toe en laat zachtjes koken.
Breek de ontbijtkoek in stukjes en voeg deze toe om de saus te binden en een lekker smaakje te geven.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de eend ongeveer 7 minuten op de vetkant.
Keer het vlees om en bak nog 2 minuten.
Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Schenk bijna al het vet uit de pan en bak het sjalotje en de rozemarijn 3 minuten.
Blus af met de sinaasappelsaus.
Giet de aardappels af.
Breng een bodempje melk met een klontje boter en wat nootmuskaat aan de kook.
Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels fijn met de warme melk.
Roer de rucola door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de stamppot over de 2 borden en leg de filets er bovenop.
Serveer met de sinaasappelsaus.
Reacties
Een reactie posten