Doorgaan naar hoofdcontent

Kweeperengelei


Tijdens de wandeling in de Ooijpolder liepen we langs een stalletje aan de weg waar zakken met kweeperen lagen. Als je een euro in het blikje deed, mocht je kweeperen meenemen. Ik vind kweeperen heel erg lekker ruiken, maar heb er nog nooit iets mee gedaan. Tot vandaag, zodat er nu 3 potjes kweeperengelei in de keuken staan.

1 kg kweeperen
1 liter water
400 gr geleisuiker speciaal

Was de kweeperen en veeg met een doek de witte, viltige huid eraf.
Verwijder steel- en bloemaanzet en snij de peren in stukjes.
Doe de stukjes in een pan en giet er zoveel water bij dat het fruit net onder staat.
Kook de vruchten in een gesloten pan ongeveer 45 minuten tot ze bijna gaar zijn.
Haal de deksel van de pan en laat ze tot de volgende dag zo staan.

Leg een schone, natte theedoek in een zeef en schenk de massa hierin.
Laat goed uitlekken, maar niet drukken want dan wordt het sap troebel.
Meet 8 dl van het sap en roer de geleisuiker erdoor.
Breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook en laat 1 minuut goed borrelend doorkoken.
Eventueel met een schuimspaan de gelei afschuimen.
Schenk de gelei in goed schoongemaakte potten.
Vul de potten tot de rand en zet ze minuten op hun kop.

Reacties

  1. Hoi Ellen,
    Wat zijn kweeperen?
    Groetjes van Cilia uit Zutphen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Cilia,

    Kweeperen lijken een beetje op peren en appels. Het is een heel ouderwetse soort die je bijna niet in de winkel kunt kopen, maar dus wel langs de kant van de weg of soms op een markt.
    Denk je dat ik nog het recept van Kees' soep ga krijgen?
    Groetjes,
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vier jaar later :)
    Kun je kweeperengelei op je brood smeren? Hier buiten de flat in Nijmegen staat namelijk een kweeperenboom.
    Groetjes, Cilia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...