Tijdens de wandeling in de Ooijpolder liepen we langs een stalletje aan de weg waar zakken met kweeperen lagen. Als je een euro in het blikje deed, mocht je kweeperen meenemen. Ik vind kweeperen heel erg lekker ruiken, maar heb er nog nooit iets mee gedaan. Tot vandaag, zodat er nu 3 potjes kweeperengelei in de keuken staan.
1 kg kweeperen
1 liter water
400 gr geleisuiker speciaal
Was de kweeperen en veeg met een doek de witte, viltige huid eraf.
Verwijder steel- en bloemaanzet en snij de peren in stukjes.
Doe de stukjes in een pan en giet er zoveel water bij dat het fruit net onder staat.
Kook de vruchten in een gesloten pan ongeveer 45 minuten tot ze bijna gaar zijn.
Haal de deksel van de pan en laat ze tot de volgende dag zo staan.
Leg een schone, natte theedoek in een zeef en schenk de massa hierin.
Laat goed uitlekken, maar niet drukken want dan wordt het sap troebel.
Meet 8 dl van het sap en roer de geleisuiker erdoor.
Breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook en laat 1 minuut goed borrelend doorkoken.
Eventueel met een schuimspaan de gelei afschuimen.
Schenk de gelei in goed schoongemaakte potten.
Vul de potten tot de rand en zet ze minuten op hun kop.
Hoi Ellen,
BeantwoordenVerwijderenWat zijn kweeperen?
Groetjes van Cilia uit Zutphen!
Ha Cilia,
BeantwoordenVerwijderenKweeperen lijken een beetje op peren en appels. Het is een heel ouderwetse soort die je bijna niet in de winkel kunt kopen, maar dus wel langs de kant van de weg of soms op een markt.
Denk je dat ik nog het recept van Kees' soep ga krijgen?
Groetjes,
Ellen
Vier jaar later :)
BeantwoordenVerwijderenKun je kweeperengelei op je brood smeren? Hier buiten de flat in Nijmegen staat namelijk een kweeperenboom.
Groetjes, Cilia