Doorgaan naar hoofdcontent

Kipfilet 'en papillotte' met knoflookaardappeltjes en worteltjes uit de oven


Een heerlijk licht gerecht. Ik heb het geserveerd met knoflookaardappeltjes en wortel met bosui uit de oven. Een glas chardonnay erbij en je hebt een feestelijke maaltijd.

2 enkele kipfilet
halve el slagroom
1 sjalotje, gesnipperd
1 bospeen, geschild en in zeer kleine blokjes
25 gr diepvriesdoperwten
1 bosuitje, gewassen en in dunne ringetjes
halve el gedroogde dragon
75 ml zure room
halve el mosterd
1 el bieslook, gesnipperd
zout en peper

Verwarm de oven voor op 160C.
Vermaal de haasjes van de kipfilet met de room zeer fijn en breng op smaak met zout en peper.
Snij de filets horizontaal in tot er een kleine opening ontstaat waar de vulling in kan.
Verwarm een beetje olijfolie en fruit de sjalotjes tot ze glazig zien.
Voeg de wortelblokjes toe en fruit een minuutje mee.
Voeg de doperwten, bosui en dragon toe en roer alles nog een minuut om.
Voeg de groente toe aan het kipgehakt en roer alles goed door.
Vul de kipfilets met dit mengsel, eventueel met een spuitzak.
Roer de zure room met de mosterd en bieslook tot een sausje en breng op smaak met zout en peper.
Rol de filets in een stuk bakpapier en leg ze in een braadslede.
Bak de pakketjes in 25 à 30 minuten gaat.
Neem de filets uit het papier en snij in dikke plakken.
Serveer met de saus.

Knoflookaardappels
2 middelgrote aardappels per persoon
6 el olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
2 tl chilipoeder

Verwarm de oven voor op 200C.
Boen de aardappelen schoon en sij ze elke 3 millimeter in tot op een centimeter van de onderkant.
Pers de knoflook uit boven de olijfolie en roer de chilipoeder erdoor.
Bestrijk de aardappelen royaal met de olie.
Leg ze in een ovenschaal en bak ze 45 min in de oven goudbruin en gaar.
Bestrijk ze regelmatig met het oliemengsel.
Tijdens het bakken gaan de aardappelen en beetje openstaan.

Worteltjes met bosui uit de oven
1 bos bospeen
1 bos lente-ui
2 tenen knoflook
olijfolie
grof zeezout

Schil de wortels en snij ze eventueel doormidden als ze dik zijn.
Was de lente-ui en snij ze in 3 stukken.
Meng de groente in een ovenschaal.
Schenk er ruim olijfolie over.
Pers de knoflook uit boven de groenten.
Bestrooi met grof zeezout.
Hussel het geheel door en bak 20 minuten in de oven op 200C.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de