1e Kerstdag moet ik werken en eet ik op mijn werk. Daarom vanavond wat feestelijker eten dan normaal op een zaterdagavond.
Een makkelijk gerecht, even het vlees en de groente aanzetten en de oven doet het verdere werk. Een rollade van 1 kg is veel te veel voor twee personen, dus de helft in dunne plakken nu gegeten en de rest is morgen koud ook heerlijk op brood.
1 varkensfiletrollade à 1 kg
5 sjalotjes, doormidden gesneden
500 gr aardappelen, geschild en in partjes
500 gr rode bietjes, rauw, geschild en in partjes
1 tl tijm
2 appels, bv Jonagold
1 el honing
half bouillonblokje
125 ml slagroom
Verwarm de oven met de ovenschaal op 180C. (heteluchtoven 160C)
Bestrooi de rollade met zout, peper en tijm en bak hem in bakboter rondom bruin.
Leg de rollade in de ovenschaal en bak in het achtergebleven vet de aardappel, bietjes en sjalotjes 5 minuten.
Leg de groente om de rollade.
Bak de rollade in de oven 50 minuten.
Snij 1 appel in partjes en bak deze de laatste 30 minuten met de rollade mee in de oven.
Bak in het achtergebleven vet in de braadpan de andere appel in partjes bruin.
Voeg de honing, 100 ml water, de slagroom en het halve bouillonblokje toe en laat 5 minuten koken.
Snij de rollade in dunne plakken en serveer met de groente en de saus.
Gebruik eventueel een vleesthermometer om te weten hoe gaar het vlees is: 65-70C is het vlees rosé, bij 75C helemaal gaar.
Reacties
Een reactie posten