Doorgaan naar hoofdcontent

Snelle rijsttafel


Snel is natuurlijk een relatief begrip, maar na ruim een uur in de keuken kun je deze heerlijke rijsttafel op tafel toveren. De recepten komen uit het boekje "De smaak van Azië" van Conimex.
Anders dan de meeste recepten op dit blog, zijn onderstaande recepten genoeg voor 6 tot 8 personen. Hou onderstaande volgorde aan en zet de gerechten die klaar zijn afgedekt in de oven en je hebt geen stress!

Verwarm de oven voor op 80C.

Gado Gado-boontjes met satévlees
400 gr gebroken sperziebonen
250 gr varkensvleesblokjes
250 gr boemboe gadogado speciaal
wokolie
ketjap manis
1/2 dl sinaasappelsap
2 hardgekookte eieren

Kook de sperziebonen in 8 minuten gaar.
Roerbak het vlees in 5 minuten in een scheutje olie.
Voeg een scheutje ketjap en het sinaasappelsap toe en laat even pruttelen.
Roer 1/4 l water en de gadogado boemboe toe en laat 1 minuut koken.
Schep de boontjes door de saus en het vlees en doe in een schaaltje.
Verdeel de eieren erover.

Hete kip met sereh en gember
400 gr kipfiletreepjes
1 tl geraspte citroenschil
wokolie
1 tl serehpoeder
1 pakje romige kokosmelk
1 bakje boemboe voor Ajam Paniki
3 el gembersiroop
4 el fijngehakte bieslook

Roerbak de kipreepjes met de citroenschil 4 minuten in een beetje olie.
Roer de serehpoeder, kokosmelk, boemboe en de gembersiroop erdoor en laat 3 minuten pruttelen.
Roer vlak voor het serveren de bieslook door de kip.
Schep in een schaaltje.

Gewokte vleesreepjes met ketjap
400 gr varkenslapjes
2 tl kerrie
wokolie
1 zeer fijngehakt uitje
2 geperste teentjes knoflook
2 tl sambal oelek
8 el ketjap manis
1 tl citroensap
1 el bruine basterdsuiker
2 tl maizena

Snij het vlees in blokjes van 2 cm en bestrooi met de kerriepoeder.
Roerbak het vlees 5 minuten in een scheutje wokolie.
Voeg de ui en knoflook toe en bak even tot de ui begint te kleuren.
Roer de sambal erdoor en bak nog even.
Voeg 2 dl water, ketjap, citroensap en suiker toe en breng aan de kook en laat 3 minuten zacht koken.
Meng de maizena met een beetje water en voeg toe aan de saus en roer tot een gladde saus.
Schep in een schaaltje.

Rijst
Kook 1 kopje rijst per persoon volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Gewokte biefstuk met paprika
1 bosje lente-ui
250 gr kersentomaatjes
1 gele paprika
400 gr biefstukreepjes
wokolie
1 bakje boemboe smoor vlees

Was en snij de lente-uitjes in schuine stukjes van 3 cm.
Was de tomaatjes en halveer ze.
Was en snij de paprika in dunne reepjes.
Roerbak de biefstukreepjes in 3 minuten in een scheutje wokolie.
Haal het vlees uit de wok.
Roerbak de paprika 2 minuten in het achtergebleven vet.
Roerbak de laatste minuut de lente-ui en tomaatjes mee.
Voeg het vlees en de boemboe toe en laat het gerecht 3 minuten zachtjes koken.
Schep in een schaaltje.

Knapperige paksoi met cashewnoten
400 gr paksoi
wokolie
1 bakje boemboe sajoer tampoer
100 gr gezouten cashewnoten
sambal oelek
seroendeng

Was en snij de paksoi in brede repen.
Roerbak de paksoi 2 minuten in een beetje wokolie.
Roer er 1 dl water en de boemboe door en laat 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de laatste minuut de cashewnoten en sambal naar smaak toe.
Schep in een schaaltje en bestrooi met seroendeng.

Serveer met kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en een lekker glas koud bier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...