Snel is natuurlijk een relatief begrip, maar na ruim een uur in de keuken kun je deze heerlijke rijsttafel op tafel toveren. De recepten komen uit het boekje "De smaak van Azië" van Conimex.
Anders dan de meeste recepten op dit blog, zijn onderstaande recepten genoeg voor 6 tot 8 personen. Hou onderstaande volgorde aan en zet de gerechten die klaar zijn afgedekt in de oven en je hebt geen stress!
Verwarm de oven voor op 80C.
Gado Gado-boontjes met satévlees
400 gr gebroken sperziebonen
250 gr varkensvleesblokjes
250 gr boemboe gadogado speciaal
wokolie
ketjap manis
1/2 dl sinaasappelsap
2 hardgekookte eieren
Kook de sperziebonen in 8 minuten gaar.
Roerbak het vlees in 5 minuten in een scheutje olie.
Voeg een scheutje ketjap en het sinaasappelsap toe en laat even pruttelen.
Roer 1/4 l water en de gadogado boemboe toe en laat 1 minuut koken.
Schep de boontjes door de saus en het vlees en doe in een schaaltje.
Verdeel de eieren erover.
Hete kip met sereh en gember
400 gr kipfiletreepjes
1 tl geraspte citroenschil
wokolie
1 tl serehpoeder
1 pakje romige kokosmelk
1 bakje boemboe voor Ajam Paniki
3 el gembersiroop
4 el fijngehakte bieslook
Roerbak de kipreepjes met de citroenschil 4 minuten in een beetje olie.
Roer de serehpoeder, kokosmelk, boemboe en de gembersiroop erdoor en laat 3 minuten pruttelen.
Roer vlak voor het serveren de bieslook door de kip.
Schep in een schaaltje.
Gewokte vleesreepjes met ketjap
400 gr varkenslapjes
2 tl kerrie
wokolie
1 zeer fijngehakt uitje
2 geperste teentjes knoflook
2 tl sambal oelek
8 el ketjap manis
1 tl citroensap
1 el bruine basterdsuiker
2 tl maizena
Snij het vlees in blokjes van 2 cm en bestrooi met de kerriepoeder.
Roerbak het vlees 5 minuten in een scheutje wokolie.
Voeg de ui en knoflook toe en bak even tot de ui begint te kleuren.
Roer de sambal erdoor en bak nog even.
Voeg 2 dl water, ketjap, citroensap en suiker toe en breng aan de kook en laat 3 minuten zacht koken.
Meng de maizena met een beetje water en voeg toe aan de saus en roer tot een gladde saus.
Schep in een schaaltje.
Rijst
Kook 1 kopje rijst per persoon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Gewokte biefstuk met paprika
1 bosje lente-ui
250 gr kersentomaatjes
1 gele paprika
400 gr biefstukreepjes
wokolie
1 bakje boemboe smoor vlees
Was en snij de lente-uitjes in schuine stukjes van 3 cm.
Was de tomaatjes en halveer ze.
Was en snij de paprika in dunne reepjes.
Roerbak de biefstukreepjes in 3 minuten in een scheutje wokolie.
Haal het vlees uit de wok.
Roerbak de paprika 2 minuten in het achtergebleven vet.
Roerbak de laatste minuut de lente-ui en tomaatjes mee.
Voeg het vlees en de boemboe toe en laat het gerecht 3 minuten zachtjes koken.
Schep in een schaaltje.
Knapperige paksoi met cashewnoten
400 gr paksoi
wokolie
1 bakje boemboe sajoer tampoer
100 gr gezouten cashewnoten
sambal oelek
seroendeng
Was en snij de paksoi in brede repen.
Roerbak de paksoi 2 minuten in een beetje wokolie.
Roer er 1 dl water en de boemboe door en laat 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de laatste minuut de cashewnoten en sambal naar smaak toe.
Schep in een schaaltje en bestrooi met seroendeng.
Serveer met kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en een lekker glas koud bier!
Reacties
Een reactie posten