Doorgaan naar hoofdcontent

Snelle rijsttafel


Snel is natuurlijk een relatief begrip, maar na ruim een uur in de keuken kun je deze heerlijke rijsttafel op tafel toveren. De recepten komen uit het boekje "De smaak van Azië" van Conimex.
Anders dan de meeste recepten op dit blog, zijn onderstaande recepten genoeg voor 6 tot 8 personen. Hou onderstaande volgorde aan en zet de gerechten die klaar zijn afgedekt in de oven en je hebt geen stress!

Verwarm de oven voor op 80C.

Gado Gado-boontjes met satévlees
400 gr gebroken sperziebonen
250 gr varkensvleesblokjes
250 gr boemboe gadogado speciaal
wokolie
ketjap manis
1/2 dl sinaasappelsap
2 hardgekookte eieren

Kook de sperziebonen in 8 minuten gaar.
Roerbak het vlees in 5 minuten in een scheutje olie.
Voeg een scheutje ketjap en het sinaasappelsap toe en laat even pruttelen.
Roer 1/4 l water en de gadogado boemboe toe en laat 1 minuut koken.
Schep de boontjes door de saus en het vlees en doe in een schaaltje.
Verdeel de eieren erover.

Hete kip met sereh en gember
400 gr kipfiletreepjes
1 tl geraspte citroenschil
wokolie
1 tl serehpoeder
1 pakje romige kokosmelk
1 bakje boemboe voor Ajam Paniki
3 el gembersiroop
4 el fijngehakte bieslook

Roerbak de kipreepjes met de citroenschil 4 minuten in een beetje olie.
Roer de serehpoeder, kokosmelk, boemboe en de gembersiroop erdoor en laat 3 minuten pruttelen.
Roer vlak voor het serveren de bieslook door de kip.
Schep in een schaaltje.

Gewokte vleesreepjes met ketjap
400 gr varkenslapjes
2 tl kerrie
wokolie
1 zeer fijngehakt uitje
2 geperste teentjes knoflook
2 tl sambal oelek
8 el ketjap manis
1 tl citroensap
1 el bruine basterdsuiker
2 tl maizena

Snij het vlees in blokjes van 2 cm en bestrooi met de kerriepoeder.
Roerbak het vlees 5 minuten in een scheutje wokolie.
Voeg de ui en knoflook toe en bak even tot de ui begint te kleuren.
Roer de sambal erdoor en bak nog even.
Voeg 2 dl water, ketjap, citroensap en suiker toe en breng aan de kook en laat 3 minuten zacht koken.
Meng de maizena met een beetje water en voeg toe aan de saus en roer tot een gladde saus.
Schep in een schaaltje.

Rijst
Kook 1 kopje rijst per persoon volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Gewokte biefstuk met paprika
1 bosje lente-ui
250 gr kersentomaatjes
1 gele paprika
400 gr biefstukreepjes
wokolie
1 bakje boemboe smoor vlees

Was en snij de lente-uitjes in schuine stukjes van 3 cm.
Was de tomaatjes en halveer ze.
Was en snij de paprika in dunne reepjes.
Roerbak de biefstukreepjes in 3 minuten in een scheutje wokolie.
Haal het vlees uit de wok.
Roerbak de paprika 2 minuten in het achtergebleven vet.
Roerbak de laatste minuut de lente-ui en tomaatjes mee.
Voeg het vlees en de boemboe toe en laat het gerecht 3 minuten zachtjes koken.
Schep in een schaaltje.

Knapperige paksoi met cashewnoten
400 gr paksoi
wokolie
1 bakje boemboe sajoer tampoer
100 gr gezouten cashewnoten
sambal oelek
seroendeng

Was en snij de paksoi in brede repen.
Roerbak de paksoi 2 minuten in een beetje wokolie.
Roer er 1 dl water en de boemboe door en laat 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de laatste minuut de cashewnoten en sambal naar smaak toe.
Schep in een schaaltje en bestrooi met seroendeng.

Serveer met kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en een lekker glas koud bier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de